The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
Салман Рушди стана жертва на покушение
Салман Рушди стана жертва на покушение
Снимка: БГНЕС
Салман Рушди стана жертва на покушение Събота, 13.08.2022 г., 08:00 ч. Той вероятно ще загуби едното си око

Салман Рушди, автор на „Сатанински строфи“, за чиято глава Иран обяви награда от 3,3 милиона долара, е в тежко състояние и е поставен на командно дишане в Ню Йорк. Вчера 75-годишният автор на бестселъри беше намушкан във врата и корема в щата Ню Йорк преди да излезе на сцената за интервю пред публика. Нападателят му е арестуван.

„Новините не са добри“, съобщи агентът на писателя Андрю Уайли пред New York Times в петък вечерта. „Салман вероятно ще загуби едно око; нервите на ръката му са прекъснати, намушкан е много лошо и в черния дроб“, добави Уайли.

Атаката стана на сцената на амфитеатъра на културен център в Чатокуа, в северната част на щата Ню Йорк. Веднага след нея Салман Рушди беше транспортиран с хеликоптер до най-близката болница, където беше опериран по спешност, съобщи ръководителят на полицията в щата Ню Йорк Юджийн Станишевски пред репортери.

Домакинът на конференцията Ралф Хенри Рийз, 73, е леко ранен в лицето. Нападателят е идентифициран като 24-годишния Хади Матар от щата Ню Джърси.

Писателят, роден на 19 юни 1947 г. в Бомбай, два месеца преди независимостта на Индия - отгледан от семейство на непрактикуващи мюсюлмански интелектуалци, богати, прогресивни и културни - взриви мюсюлманския свят с книгата си „Сатанинска строфи“. След товa фанатичният аятолах Рухола Хомейни да издаде „фетва“ през 1989 г., призоваваща за неговото убийство. Фетвата така и не беше отменена и много от преводачите на книгата му бяха ранени от атаки, дори убити, като японеца Хитоши Игараши, жертва на няколко прободни рани през 1991 г.

Британският премиер Борис Джонсън каза, че е „ужасен, че сър Салман Рушди е бил намушкан, докато е упражнявал право, което никога не трябва да спираме да защитаваме“, имайки предвид свободата на изразяване.

Коментари