СЕМ погна БТВ за подвеждащ репортаж

Според Националната асоциация "Българско Черноморие" телевизията разпространява неверни информации във връзка със строителството на Алепу

19 юни 2020
social
Снимка от novini.bg

Съветът за електронни медии беше сезиран от Националната асоциация "Българско Черноморие" (НАБЧ) заради извършени нарушения в предавания на телевизия БТВ, съобщиха от НАБЧ.

Поисканата проверка се отнася за излъчени репортажи и предавания, в които според организацията е била разпространена невярна информация за незаконно строителството на Алепу.

В репортаж, излъчен в три новинарски емисии на телевизията на 18.06.2020 г. се говори за "устройствени планове със завишени параметри", за което от Асоциацията казват, че внушава "незаконосъобразност на параметрите и неправомерно високи параметри на застрояване, което внушение не отговаря на фактическата истина".

Друго неистинско твърдение е, че е разрешено строителство в границите на защитената местност "Блатото-Алепу". От Асоциацията обясняват, че това също не е вярно, защото между блатото Алепу и посочените територии с одобрени ПУП-ове съществува общински асфалтов път.

НАБЧ категорично се противопоставя в българските медии да се разпространяват неистини, внушаващи на зрителите, че българските защитени местности се унищожават и да се насажда разделение в обществото. Според вносителите на сигнала по този начин се нарушава Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), където е записано, че задължение на доставчиците на медийни услуги е да използват точно и нетенденциозно получената информация, което в случая от БТВ не са изпълнили и съответно носят отговорност.

Новини