The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
СЕМ погна БТВ за подвеждащ репортаж
СЕМ погна БТВ за подвеждащ репортаж
Снимка: novini.bg
СЕМ погна БТВ за подвеждащ репортаж Петък, 19.06.2020 г., 16:34 ч. Според Националната асоциация "Българско Черноморие" телевизията разпространява неверни информации във връзка със строителството на Алепу

Съветът за електронни медии беше сезиран от Националната асоциация "Българско Черноморие" (НАБЧ) заради извършени нарушения в предавания на телевизия БТВ, съобщиха от НАБЧ.

Поисканата проверка се отнася за излъчени репортажи и предавания, в които според организацията е била разпространена невярна информация за незаконно строителството на Алепу.

В репортаж, излъчен в три новинарски емисии на телевизията на 18.06.2020 г. се говори за "устройствени планове със завишени параметри", за което от Асоциацията казват, че внушава "незаконосъобразност на параметрите и неправомерно високи параметри на застрояване, което внушение не отговаря на фактическата истина".

Друго неистинско твърдение е, че е разрешено строителство в границите на защитената местност "Блатото-Алепу". От Асоциацията обясняват, че това също не е вярно, защото между блатото Алепу и посочените територии с одобрени ПУП-ове съществува общински асфалтов път.

НАБЧ категорично се противопоставя в българските медии да се разпространяват неистини, внушаващи на зрителите, че българските защитени местности се унищожават и да се насажда разделение в обществото. Според вносителите на сигнала по този начин се нарушава Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), където е записано, че задължение на доставчиците на медийни услуги е да използват точно и нетенденциозно получената информация, което в случая от БТВ не са изпълнили и съответно носят отговорност.

Коментари