"Шан-Чи” постави рекорд след дългия уикенд в кината

Филмът се доближи и до постижението на “Черната вдовица”

07 септември 2021
social
Снимка от Forum Film Bulgaria

Филмът "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" - първият от киновселената на "Марвел" начело с азиатски супергерой, оглави бокс -офиса в САЩ през дългия празничен уикенд за Деня на труда. Традиционно това е доста слаб период за кината, но лентата с канадския актьор Simu Liu, събра рекордните 90 млн. долара приходи за четирите дни. А печалбата от първите три дни 75,5 млн. подобри рекорда за този период, поставен от филма “Хелоуин” през 2007 г., който тогава събра над 30 млн. Постижението на “Шан-Чи” се случва на фона на нарастващите притеснения заради делта варианта на коронавируса.

Освен това филмът се нареди на второ място по най-високи приходи от премиерния уикенд по време на пандемия. На първо място с 80 млн. е “Черната вдовица”. “Шан-Чи” спечели повече и от “Бързи и яростни 9” (70 млн. долара) и “Нито звук 2” (48 млн.), въпреки че двата филма излязоха по кината в разгара на лятото, когато ситуацията с пандемията беше значително по-спокойна. 

В световния бокс-офис супергеройската продукция с предимно азиатски актьорски състав спечели над 56 млн. долара. Филмът все още няма насрочена премиера в Китай, който е един от най-важните пазари за филмите на Marvel. Общите приходи до момента възлизат на 146.2 милиона долара.

За разлика от “Черната вдовижа”, “Шан-Чи и легендата за десетте пръстена” излезе ексклузивно по кината, докато лентата със Scarlett Johansson беше достъпна и в стрийминг платформата Disney+. 

“Шан-Чи” ще бъде в кината за 45 дни, преди да бъде достъпен за зрителите и у дома. Изпълнителният директор на Disney Bob Chapek нарече тази стратегия “интересен експеримент”, което вероятно означава, че от представянето на филма в бокс-офиса ще зависят бъдещите планове за продукциите на компанията, като предстоящия да излезе на 5-и ноември “Вечните” с Angelina Jolie. 

Новини