Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Шествия в София и Пловдив за 170 години от рождението на Иван Вазов
Шествия в София и Пловдив за 170 години от рождението на Иван Вазов
Снимка: БГНЕС
Шествия в София и Пловдив за 170 години от рождението на Иван Вазов Четвъртък, 09.07.2020 г., 09:25 ч. За първи път ще бъде връчена и новоучредената награда за духовен принос на името на писателя

На 9 юли България чества 170 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов.

Поетът е роден 9 юли 1850 г. в Сопот и умира на 22 септември 1921 г. в София, като през целия си живот винаги е носил България в сърцето си. Тя му отвръща със същото, а той и неговото творчество са неделима част от българщината и самосъзнанието на българите.

Народният театър „Иван Вазов“ е планирал поредица от събития за годишнината. За първи път тази вечер на специална церемония ще бъде връчена и новоучредената награда за духовен принос на името на писателя. 

В Градската градина пред Народния театър ще бъде открита изложба с документи и снимки от живота на Вазов, а след това към дома на писателя на столичната улица „Раковски“ ще тръгне шествие с участието на актьори от трупата, интелектуалци и граждани.

В Пловдив годишнината също ще бъде отбелязана с шествие. То е организирано от Народна библиотека „Иван Вазов“, съвместно с общината. Шествието ще потегли  от библиотеката, предвождано от духов оркестър и ще се отправи към паметника на писателя в Дондуковата градина. Пред монумента  ще бъдат поднесени венци и цветя. 

Коментари