Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
София свива разходите за паркове и ремонти
София свива разходите за паркове и ремонти
Снимка: БГНЕС
София свива разходите за паркове и ремонти Четвъртък, 23.04.2020 г., 17:34 ч. Общината е готова с актуализацията на бюджета заради кризата с COVID-19

Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 г., която се налага да бъде направена заради намалените приходи на общината, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова:

"След въвеждане на извънредното положение спадът на приходите само за месец март е 18.9 млн. лв. Прогнозите са, че спадът ще продължи. Очакваме, че част от приходите ще бъдат наваксани във втората половина на годината, но друга, свързана с данъка за придобиване на имущество и таксите за услуги, ще продължат чувствително да намаляват до края на 2020 г. Затова актуализираме бюджета с 23,4 млн. лв. Със същият размер намаляваме и разходите, за да изпълним законовото изискване за балансиран бюджет".

Намалението се разпределя по следния начин - 12,1 млн. лв. намаление на данъчните приходи, с 8 млн. лв. намаляват приходите от данъка за възмездно придобиване на имущество, с 3,5 млн. лв. - данъка върху превозните средства и 600 хил. лв. спад на туристическия данък. 11,3 млн. лв. е намалението на приходите от такси и други приходи. Най-съществен спад се очаква от таксата за детски градини и ясли – 3,9 млн. лв., 2,6 млн. лв. по-малко от такса „битови отпадъци“, 1,4 млн. лв. спад от таксите за ползване на тротоарно право и пазари, 1,4 млн. лв. на приходите от наеми и продажба на услуги и стоки и 2 млн. лв. по-малко от таксите за технически услуги. С 13,3 млн. лв. по-малко ще бъдат средствата в инвестиционната програма и с 12,8 млн. лв. текущите разходи.

Запазват се всички планирани средства за стратегическите приоритети - метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг и връзките с околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за почистване, инвестициите в общински болници и ДКЦ-а, както и издръжката на социалните услуги. С 6,7 млн. лева по-малко са средствата за няколко инфраструктурни обекта, които още не са стартирали.

Столичната община отчита сериозен спад на приходите от градския транспорт – както заради намалената продажба на билети и карти, така и заради неработещите зони за платено паркиране. Сериозен спад се отчета и в приходите на общинските лечебни заведения, както заради допълнителните разходи за лечение на пациенти с COVID-19, така и заради намалената дейност.

Коментари