Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
"Солар орбитър" потегли на уникална мисия
Снимка: facebook
"Солар орбитър" потегли на уникална мисия Понеделник, 10.02.2020 г., 11:17 ч. Сондата на Европейската космическа агенция и НАСА ще изучава Слънцето отблизо

Космическата сонда "Солар орбитър" на Европейската космическа агенция (ЕКА) и НАСА беше изстреляна с ракета "Атлас V" от Кейп Канаверал на безпрецедентна мисия да заснеме полюсите на Слънцето и да го наблюдава пряко.

"Солар орбитър" ще се присъедини към сондата "Паркър" на НАСА, която беше изстреляна преди година и половина. "Солар орбитър" няма да навлиза в слънчевата корона като "Паркър", но ще маневрира на уникална орбита, по която ще премине над двата полюса, които досега не са снимани. "Заедно с мощните наземни обсерватории, "Солар орбитър" и "Паркър" ще са като оркестър", каза Гюнтер Хасингер, научен директор в ЕКА. "Всеки инструмент свири различна мелодия, но заедно изпълняват симфонията на Слънцето".

"Солар орбитър" е произведена в Европа, както и девет от инструментите му. НАСА осигури десетия инструмент и изстрелването от Кейп Канаверал.

Пътешествието на сондата ще продължи две години, а научната й мисия - между пет и девет години.

Стойността на проекта е 1,5 милиарда евро.

Коментари