Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Солта не помага за отслабване
Солта не помага за отслабване
Снимка: pixabay.com
Солта не помага за отслабване Четвъртък, 23.01.2020 г., 11:25 ч. Напоследък се разпространява твърдение, че солта помага на намаляване на теглото

Изследване на американски учени потвърждава, че хората с високо кръвно налягане трябва да ограничат консумацията на сол, но опровергават тезата, че солта спомага за отслабване.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Hypertension.

Доколкото солената храна предизвиква жажда, което води до по-голяма консумация на течности, традиционно се смята, че за хората, страдащи от хипертония, е по-добре да ограничат потреблението на сол. Но в последно време се лансира мнение, че по-голямата употреба на натрий не е вредна, а дори е полезна, тъй като спомага за намаляване на теглото.

Американски учени от медицинския център Beth Israel Deaconess в Бостън решили на практика да проверят тези противоречиви данни, за да разработят препоръки за хората с високо кръвно.

Изследователите изучили влиянието на нивото на потребление на натрий върху кръвното налягане, вземайки за основа данни от приключило през 2001 г. проучване, в хода на което пациенти с повишено кръвно са получавали контролирана диета.

Учените открили, че намаляването на консумацията на натрий при възрастни с по-високо кръвно или хипертония намалява жаждата и кръвното налагане, но не влияе върху изгарянето на мазнини и не спомага за намаляване на теглото. 

Коментари