Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
SpaceX отложи изстрелването на 60 сателита
SpaceX отложи изстрелването на 60 сателита
SpaceX отложи изстрелването на 60 сателита Петък, 17.05.2019 г., 11:30 ч. С проекта “Старлинк” Илон Мъск се опитва да вземе част от бъдещия космически интернет пазар

Компанията SpaceX отложи изстрелването на 60 сателита в ниската околоземна орбита вероятно за следващата седмица, позовавайки се на нуждата от системни актуализации. Изстрелването на ракетата Фалкон 9 от Кейп Канаверал трябваше да е първата от потенциално хилядите в проекта “Старлинк” за широколентов достъп до интернет по целия свят.

Изстрелването първоначално бе насрочено за сряда, но беше отменено заради силни ветрове. Фирмата на милиардера Илон Мъск, която е водеща в космическата надпревара, когато става дума за изстрелване на ракети, сега се опитва да вземе част от бъдещия космически интернет пазар. Изстрелването ще направи SpaceX един от пионерите в тази сфера, заедно със съперника им OneWeb и много преди проекта на Амазон – Kuiper. Мъск се надява да вземе от 3% до 5% от този бъдещ световен пазар. Това стана ясно него самия по време на пресконференция в сряда.

При тези цифри компанията му може да прави по 30 милиарда на година, което е 10 пъти повече от парите, които сега печелят с изстрелването на ракети, добавя Мъск. Целта му е по този начин да финансира създаването на нови ракети и космически кораби и да реализира мечтата си за колонизирането на Марс.

Всеки един от сателитите тежи 227 кг и е бил конструиран в близост до Сиатъл.

 

Коментари