Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Средно с 22% по-евтини парно и топла вода през април
Средно с 22% по-евтини парно и топла вода през април
Снимка: БГНЕС
Средно с 22% по-евтини парно и топла вода през април Сряда, 01.04.2020 г., 16:32 ч. Промяна в цената на тока няма да има

Между 8 и 27% поевтиняват парното и топлата вода през април, реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). По думите на председателя на регулатора Иван Иванов средното намаление е в размер на 22 на сто.

Природният газ поевтинява с близо 43%. Нова цена на природния газ ще се определя за всеки месец и ще се формира на базата на борсовите цени.

До промяна на цените на парното и топлата вода ще се стига при изменение в цената на газа с повече от 5%.

Все още не са минали през Народното събрание законовите изменения, които да позволят на КЕВР да започне да прави разчети за връщане по вече платени сметки от август досега. До корекциите се стигна, след като Русия намали цените за България със задна дата като резултат от антимонополното решение на Европейската комисия срещу "Газпром".

Най-много ще поевтинее парното за абонатите на "Топлофикация София" – 26,5%. Във Враца сметките за топла вода и парно ще намалеят с 22,5%, във Велико Търново – 17,5%. Следват Бургас (17,3%), Разград (16,9%), Плевен (15,7%) и Пловдив (12,1%). Най-малко ще е намалението във Варна – 8,3 на сто.

Комисията за енергийно и водно регулиране не предвижда промени на цените на тока за април.

Коментари