Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Стартира Нобеловата седмица
Стартира Нобеловата седмица
Снимка: pixabay.com
Стартира Нобеловата седмица Понеделник, 07.10.2019 г., 09:00 ч. Ще спечели ли Грета Тунберг Нобелова награда за мир?

С обявяването на Нобеловата награда за физиология или медицина днес в Стокхолм започва Нобеловата седмица.

Носителят или носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат огласени на 8-и октомври, за химия - на 9-и октомври. На 10-и октомври ще бъдат присъдени две Нобелови награди за литература - за 2018 г., когато нямаше лауреат заради намаления поради скандали състав на Шведската академия, и за 2019 г.

В петък - 11-и октомври в Осло ще бъде обявена Нобеловата награда за мир, а на 14-и октомври в Стокхолм ще бъде обявена Нобеловата награда за икономика.

По желание на Алфред Нобел (1833 -1896) учредените от него награди са за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир.

Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. - пет години след смъртта на Алфред Нобел. Церемониите в Стокхолм и Осло, на които лауреатите получават наградите си, по традиция се насрочват на 10-и декември, годишнината от смъртта на Нобел.

Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Тя се състои от златен медал, диплом и парична сума. Тази година паричната равностойност на Нобеловата награда е 9 милиона шведски крони (832 459 евро).

По-традиция най-голям интерес има към Нобеловата награда за мир, която често предизвиква противоречия заради лауреатите, сред които палестинеца Ясер Арафат, американските президенти Джими Картър и Барак Обама, и Европейския съюз. Ако прогнозата на "Ройтерс" се потвърди, тази година може да не е изключение - според агенцията шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг е фаворит да я спечели.

Коментари