Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Световният океан е по-топъл отвсякога
Световният океан е по-топъл отвсякога
Снимка: pixabay.com
Световният океан е по-топъл отвсякога Сряда, 15.01.2020 г., 11:07 ч. Водите в световния океан достигнаха най-високата си температура през миналата година и скоростта, с която се затоплят, се ускорява

Водите в световния океан достигнаха най-високата си температура през миналата година и скоростта, с която се затоплят, се ускорява, разкри ново проучване. Изследователите нарекоха новите данни „допълнително доказателство за глобалното затопляне“.

Световният океан е по-топъл от всякога според ново изследване, публикувано в китайското списание „Advances in Atmospheric Sciences”. То илюстрира влиянието на предизвиканото от човека затопляне върху водите на Земята и показва, че покачването на нивата на световния океан и неговото окисляване може да доведе бързо до опасни промени в климата, тъй като океаните продължават да абсорбират излишната топлина.

С ускоряването на глобалното затопляне се увеличава и покачването на морското равнище. Докато от 2004 до 2010 г. океаните се увеличават с около 15 милиметра, тази стойност се удвоява за периода 2010—2016 г. Тропическите райони в западната част на Тихия океан са особено засегнати, където крайбрежните райони и ниско разположени острови са застрашени с потапяне до края на века.

"Темпът на затопляне се е увеличил с около 500% от края на 80-те години на миналия век", казва Джон Ейбръхам - един от изследователите, стоящи зад изследването, пред NBC News.

Затоплянето в океана се увеличава с тревожна скорост, според доклада. В периода между 1987 и 2019 г. затоплянето се е ускорило с почти 4,5 пъти в сравнение с наблюдаваното в периода между 1955 и 1986 г., показват данните.

Водещият автор на проучването Лижуан Ченг, доцент в Института по атмосферна физика в Пекин, приравни увеличението на топлината през последните 25 години с това на "3.6 милиарда експлозии на атомната бомба, паднала над Хирошима".

Коментари