Светът скърби за Stephen Sondheim

Легендата на Бродуей почина на 91 години

27 ноември 2021
social
Снимка от БТА

Известни личности и хиляди фенове скърбят за броуейската легенда Stephen Sondheim, който почина в петък на 91 г.

Звезди от сцената и екрана, сред които Barbra Streisand, Viola Davis, Idina Menzel, Ava DuVernay, Hugh Jackman и Lin-Manuel Miranda, описаха театралния композитор като "велик майстор" и "революционен глас".

"Благодаря на Бог, че Sondheim живя до 91 години, за да има време да напише толкова много прекрасна музика и велики текстове! Почивай в мир", написа Barbra Streisand.

"Ангелите сигурно пеят... Благодаря ти за това, че ни оставяш такова невероятно наследство!", казва в Twitter Viola Davis.

"Сбогом, скъпи господине. Ще прекараме живота си в опити да те накараме да се гордееш с нас", заяви звездата от Бродуей Idina Menzel.

"Сбогом, Steve, гигантът на музикалния театър, вдъхновение не на две, а на три поколения. Твоят принос към театъра никога няма да бъде достигнат", пише Andrew Lloyd Webber.

Американският композитор, поет, драматург и автор на много музикъли е починал в дома си в Кънектикът, съобщи неговият адвокат пред вестник "New York Times".

Sondheim е сред най-известните театрални композитори и автори на песни на 20-и век. Той стои зад музиката и текстовете на хитове от мюзикъли като "Суини Тод", "Уестсайдска история" и "В гората".

Една от последните изяви на Sondheim беше по време на възраждането на Бродуей на неговото шоу "Компанията" от 1970 г., където беше възторжено аплодиран от публиката. Това беше една от няколко възродени негови продукции, които се подготвяха в чест на неговия 90-и юбилей миналата година, но бяха отложени заради пандемията.

По време на участието му през септември в "Късното шоу" на Stephen Colbert, Sondheim разкри, че работи по нов мюзикъл наречен “Square One”. Тогава той сподели, че се вълнува от предстоящата премиера на филмовата адаптация на "Уестсайдска история", която излиза по кината следващия месец.

Sondheim е носител на 9 награди "Тони", 8 отличия "Грами", един "Оскар" и награда "Пулицър". През 2015 г. той получи президентския Медал на свободата от тогавашния обитател на Белия дом Barack Obama.

 

Новини