Съдят Bob Dylan заради продажбата на музикалния му каталог

Сделката беше осъществена в края на миналата година и беше на стойност 300 милиона долара

21 януари 2021
social
Снимка от facebook

Вдовицата на покойния музикален партньор на Bob Dylan, Jacques Levy, съди певеца и компанията собственик на музикалния му каталог. Причината е, че според нея наследниците на Levy не са били компенсирани в достатъчна степен за неговия принос към писането на песни от репертоара на Dylan.

Носителят на Нобелова награда за литература продаде правата над целия си музикален каталог на Universal Music Group за 300 милиона долара през декември миналата година. Според съдебните документи, с които разполага "New York Post", съпругата на Levy, Claudia, дава под съд Dylan и Universal за компенсация от 7.25 милиона долара.

Jacques беше сред изявените партньори на Dylan в неговия албум от 1976 г. "Desire", като покойникът е сред авторите на почти всички песни в колекцията. Тя беше начело на класацията на поп албумите в САЩ в продължение на пет седмици.

В документите, подадени във Върховния съд на Манхатън, се казва, че семейството на Levy има права над 35% от всички приходи от композициите, както и още толкова от сумата по сделката за продажбата на каталога.

В изявление адвокатът на Dylan, Orin Snyder, отрече твърденията и ги определи като "тъжен опит за нечестна печалба от скорошната сделка". По думите му наследниците на Levy са получили всичко, на което имат право. Той е убеден, че ще спечелят в съда и заяви, че когато това стане, ще подадат ответна жалба.

Levy почина през септември 2004 г. Освен като автор на песни, той работеше и като театрален режисьор и психолог.

Със сключването на сделката с Universal, Dylan даде път на поредица подобни продажби, като след него същото направиха и други ветерани в музиката като Neil Young, Lindsey Buckingham и Blondie.

Новини