Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Съвети при ухапване от кърлеж
Съвети при ухапване от кърлеж
Съвети при ухапване от кърлеж Понеделник, 01.07.2019 г., 16:52 ч. Ако кърлежът е стоял по-малко от 12 часа, забит в кожата, не може да ви е заразил

Ухапването от кърлеж само по себе си не е страшно, а случаите, в които се предават заболявания от тях, са по-скоро редки, но за сметка на това се лекуват сериозно и продължително.

Ето защо припомняме някои важни правила, които да спазвате при ухапване от кърлеж.

Ако ще посещавате тревисти места, пръскайте се с репелент и други препарати, продавани в аптечната мрежа (гривни, лепенки, етерични масла). След всеки излет навън преглеждайте кожата и косата сиАко кърлежът е стоял по-малко от 12 часа, забит в кожата, не може да ви е заразил.

При ухапване от кърлеж не пийте антибиотици "профилактично", съветват специалисти. 

Ваденето – ако не сте сигурни как да извадите кърлежа, по-добре отидете при лекар. От бабите знаем, че насекомото може да бъде задушено с олио, например, и тогава да го извадим. Това обаче го стресира и то може да върне кръв/отрова.

Ако сте решили да го вадите сами вземете пинсети или някоя от техните разновидности, специално пригодени за вадене на кърлежи.

"Кърлеж се вади, като се хваща най-близо до кожата - там, където е хоботчето му, и се дърпа нагоре. Кърлежът не трябва да се върти. Ако се скъса хоботчето, то се изважда с чиста игла. Вадещият да внимава да не изцапа ръцете си. Най-хубаво е да се вади с медицински ръкавици и след изваждането на кърлежа да се дезинфекцират ръцете. Мястото, където е бил кърлежът, също се дезинфекцира”, съветва проф. Тодор Кантарджиев от Института по заразни и паразитни болести.

Изваденият кърлеж се гори, освен ако не искате да го занесете в Центъра по заразни и паразитни болести, за да го изследват. Това може да спести изследване на вас самите. Но специалистите така или иначе съветват да се изследва самият ухапан, а не само кърлежът.

Болестите, които носят кърлежите, са Лаймска болест (която неустановена навреме – ако не знаем, че сме ухапани или не сме се прегледали – може да стане хронична и труднолечима), Марсилска треска, Кримска-конго хеморагична треска, Хеморагична треска с бъбречен синдром, Кърлежов енцефалит, Ку-треска.

Коментари