Татяна Лолова ще получи "Икар" за принос към театъра

Номинациите във всички категории ще бъдат обявени на 27-и март

26 март 2021
social
Снимка от БТА

За втора поредна година церемонията за връчването на наградите "Икар" се отлага заради усложнената епидемична обстановка в страната. Новата дата е 11 май, а мястото - Народният театър "Иван Вазов", съобщават от Съюза на артистите. 

Номинациите във всички категории ще бъдат обявени на 27-и март.

"Икар" за изключителен принос към театъра посмъртно ще получи актрисата Татяна Лолова, която почина в понеделник на 87 години след боледуване. Управителният съвет на Съюза на артистите е гласувал отличието на една от най-обичаните български актриси още в началото на февруари. 

Всички номинирани представления ще бъдат програмирани в рамките на 17-ото издание на Софийския театрален салон, част от календара с културните събития на Столичната община за 2021 г., както и от Националния културен календар. 

Комисията, определила номинациите в основните категории, е в състав - доц. Асен Терзиев (театровед), доц. Мария Диманова (сценограф), Стилиян Петров (режисьор), Деница Езекиева (театровед), Ива Тодорова (актриса) и Славчо Николов (композитор). В комисията, определила най-добрите постижения в кукленото изкуство, са Никола Вандов - театровед, Мая Бежанска - актриса, и Петя Караджова - сценограф.

По традиция престижните отличия в областта на сценичните изкуства се присъждат от 1974 година в деня на театъра, но за втора година връчването на наградите ще бъде отложено и то няма да се осъществи на 27-ми март, поради създалата се епидемична обстановка.

Новини