Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Тема № 18 беше изтеглена за матурата по БЕЛ
Тема № 18 беше изтеглена за матурата по БЕЛ
Снимка: Monitor.bg
Тема № 18 беше изтеглена за матурата по БЕЛ Понеделник, 01.06.2020 г., 08:15 ч. 48 582 зрелостници са подали заявления за първия задължителен държавен изпит

По тема номер 18 ще пишат интерпретативно съчинение или есе 48 582 зрелостници, подали заявления за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Темата е за 41-ия въпрос от теста на матурата. Изпитният вариант беше генериран рано сутринта в Министерството на образованието и науката от над 11 милиона възможни комбинации, а журналист, определен с жребий, изтегли темата.

Матурата започва в 9 часа. Училищата, които ще посрещнат зрелостниците вече са дезинфекцирани. В сградите зрелостниците ще влизат с маски или шлемове и, по желание - с ръкавици. На входа ще бъдат връщани тези, които имат температура. За да бъдат допуснати до изпита зрелостниците трябва да покажат документ за самоличност, служебна бележка, химикал с черен цвят и найлонов плик, в който да бъдат прибрани вещите им. Резултатите от изпита ще станат ясни до 15 юни.

Заявления за втория задължителен изпит, който ще се проведе на 3 юни, също от 9, 00 часа, са подали 37 116 ученици. Други 11 548 са предпочели възможността вместо на втора матура по общообразователен предмет да се явят на държавен изпит за получаване на степен на професионална квалификация, който ще се състои на 5 юни.

И тази година най-много ученици – 11 884, са пожелали английския език за втория си задължителен изпит. След него се нареждат биологията, география и икономика и философия.

Изпитите по желание ще се проведат на 2 и 4 юни от 8,00 часа и от 14,00 часа за различните предмети.

Коментари