Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Три града са най-скъпите за живеене в света
Три града са най-скъпите за живеене в света
Три града са най-скъпите за живеене в света Вторник, 19.03.2019 г., 10:18 ч. София се е изкачила в списъка с 29 позиции

Париж, Сингапур и Хонконг оглавиха заедно класация за най-скъпите за живот градове. За първи път три града споделят първото място в 30-годишната история на проучването на Economist Intelligence Unit (EIU), което сравнява цените на 160 основни стоки в 133 населени места. Сингапур беше на върха на списъка 5 поредни пъти.

paris

Френската столица миналата година беше на второ място.

sofia

Авторът на доклада Роксана Славчева посочва, че Париж е в челната десетка от 2003 г. и е „изключително скъп“ за живот. Средната цена на дамска подстрижка например е 119,04 долара. За сравнение тя струва 73,97 долара в Цюрих и 53,46 долара в Осака.

zurich

„Европейските градове имат по-високи цени за домакинство, лична грижа и в категория забавление“, отбелязва Славчева.

След трите класирани на първо място следват градовете Цюрих, Женева, Осака, Сеул, Копенхаген, Ню Йорк, Тел Авив и Лос Анджелис.

Мегаполисите на развиващите се пазари, като Москва и Истанбул слизат много надолу в класацията, главно заради инфлация и обезценяване на националните валути.

Най-евтиният град пък е венецуелската столица Каракас, където едно кафе струва 0,62 долара. Преди него са Дамаск и столицата на Узбекистан Ташкент.

hong kong

София се е издигнала с 29 места в сравнение с миналата година до 90-та позиция заради увеличението на цените на хранителните стоки, комуналните услуги и на забавленията.

sofia

Според експертите от Economist Intelligence Unit (EIU), които правят изследването, то показва, че мегаполисите по света стават все по-еднакви. "Изравняването е показателно за глобализация и подобните вкусове и навици на пазаруване", казва Роксана Славчева. "Дори на места, където хранителните продукти са по-евтини, цента на живота се качва от битовите сметки и транспорта", допълва докладчикът.

Повишаващите се цени често се определят от активния пазар на труда, който привлича квалифицирани работници с високи заплати, казва аналитикът Антъни Брийч от британската изследователска група Centre for Cities, която не е участвала в изготвянето на доклада. "Градските власти трябва да планират напред в бъдещето, за да могат да осигурят необходимия жилищен фонд и да запазят цените достъпни", казва Брийч. Както всеки път, проучването на EIU показва големи разлики в цените на една и съща услуга или стока в различните градове.

Дамско подстригване струва 15 щатски долара в индийския град Бангалор и 210 долара в Ню Йорк. Бутилка бира е 50 цента в Лагос и над 3 долара в Цюрих. В последната десетка на подреждането са още Дамаск, Карачи, Буенос Айрес и Ню Делхи.

Ниските цени, обаче, не означават висока покупателна способност на населението, тъй като цените се нагаждат към инфлацията по-бързо от доходите на хората. "Цените в Истанбул, например, спаднаха", казва Гюнеш Канзис от изследователския институт World Resources Institute. "Но разходите на домакинствата се увеличиха и ниските цени не донесоха благоприятен ефект върху живота на хората".

 

Коментари