Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Три здравословни рецепти от три кътчета на света
Три здравословни рецепти от три кътчета на света
Три здравословни рецепти от три кътчета на света Събота, 15.06.2019 г., 08:02 ч. Вече осъзнато, здравословното хранене не е прищявка, а важна част от ежедневието

Вече осъзнато, здравословното хранене не е прищявка, а важна част от ежедневието и разбира се, един от пътищата към дълголетието. Вижте тези три лесни и здравословни рецепти от Италия, Франция и Тайланд.

ИТАЛИЯ

Риба на грил
4 Порции
4 парчета филе от риба (каквато и да е бяла риба или сьомга)
Сокът на 1 лимон
150g тънки резени панцета
125g моцарела
8 изсушени на слънце домати
Пресни листа босилек
1 с.л. зехтин
Овкусете според предпочитанията си

Загрейте силно грила. Поставете рибните филета на съдове за грил и изстискайте отгоре малко лимонов сок и сипете зехтин. Гриловайте за 2 минути. Обърнете филетата и добавете панцетата до (не отгоре) рибното филе. Гриловайте за още 2 минути. Поставете върху рибното филе панцетата, моцарелата, листата босилек и резенчетата домати, изсушени на слънце. Овкусете според предпочитанията си и залейте отгоре с малко зехтин.
Поставете обратно на грила за още 3-4 минути.

ФРАНЦИЯ

Рататуй
2 ч.л. кокосово олио или масло
2 накълцан на ситно червен лук
2-3 скилидки чесън, нарязани на едро
1 червена чушка, нарязана на кубчета
1 жълта чушка, нарязана на кубчета
2 тиквички, нарязани на кубчета
1 патладжан, нарязан на кубчета
6 домати, нарязани на кубчета (или 400 гр доматена салца или млени домати)
2 с.л. Доматена паста от сушени на слънце домати или доматено пюре
1 ч.л. сушен риган (или малка шепа пресни листа от риган, ситно нарязани)
1 ч.л. сушен магданоз (или малка шепа пресен магданоз, ситно нарязан)
½ ч.л. паприка

В дълбок тиган сипете кокосово масло или олио и разтопете внимателно, преди да добавите лука, чесъна и чушката. Гответе 2 минути. Добавете останалите зеленчуци и бъркайте, докато омекнат преди да добавите доматите, доматеното пюре и билките. Подправете с черен пипер и сол. Внимателно гответе още 5 минути, докато зеленчуците омекнат – не прекалявайте, тъй като няма нищо по-лошо от преварен рататуй.
Махнете от котлона и сервирайте.

ТАЙЛАНД

Тай къри с кокос и скариди
4 Порции
1 с.л. пресен джинджифил, настърган
3-4 скилидки чесън
1-2 люти чушки според вкуса ви и лютивостта им
с.л. зехтин
Малка шепа листа от кориандър
1-2 стръка лимонена трева
2 с.л. червена тай паста
2 домата
Сок от лайм
1 голяма глава червен лук, накълцан на ситно
600g обелени скариди (добре изчистени) – може да бъдат и замразени
150g кокосов крем
40g бейби спанак.

В кухненски робот сложете джинджифила, чесъна, лютия червен пипер, зехтина, кориандъра, лимонената трева, кърито на прах, сока от лайм и доматите. Блендирайте, докато се получи хомогенна паста. Оставете да слегне (съхранявайте в хладилник или замразете, докато е необходимо).
Поставете лука в тигана на средна температура. Гответе 2-3 минути, докато омекне, преди да добавите скаридите. След като скаридите са променили цвета си, можете да добавите кокосовия крем заедно с домашно приготвената си къри паста.
Бъркайте бавно и внимателно на слаб огън, готвте 5 минути, преди да добавите спанака, нарязания кориандър и сока от лайм. Спаначените листа е необходимо да се разбъркват внимателно в кърито; след топлинната обработка ще омекнат напълно. Сервирайте веднага след махане от котлона.
Разбъркайте добре и сервирайте с ориз от карфиол (за ниско съдържание на въглехидрати) или кафяв басмати ориз.

Коментари