Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Учени ще търсят на Антарктида най-стария лед
Учени ще търсят на Антарктида най-стария лед
Учени ще търсят на Антарктида най-стария лед Сряда, 10.04.2019 г., 16:29 ч. Европейски консорциум заминава за Антарктика през декември, за да започне дълбок сондаж в източната ледена покривка на континента

Официално стартира амбициозен проект за намиране на нови данни за атмосферата и климата на Земята, датиращи отпреди 1,5 млн. години, предаде Би Би Си.

Европейски консорциум заминава за Антарктика през декември, за да започне дълбок сондаж в източната ледена покривка на континента. Целта е да се извади ледена кора от дълбочина близо 3 км.

Учените се надяват, че по този начин ще открият още информация за честотата на ледените епохи на Земята в далечното минало и така евентуално да изчислят бъдещо затопляне идните векове.

„Нещо се е случило преди около 900 000 години. Циклите на ледените епохи са се променили от всеки 400 000 г. на всеки 100 000 г., а ние не знаем защо“, коментира д-р Катрин Риц от Института за геонауки в Гренобъл.

„Това е много важно, ако искаме да прогнозираме какво ще се случи с климата в бъдеще с увеличаването на парниковите газове. Ще можем да използваме модели, базирани на това, което се е случило в миналото“.

Четиринадесет института и университета от 10 европейски държави ще участват в проекта Beyond-EPICA, който се очаква да продължи поне 6 години. Бюджетът му е 30 млн. евро, които ще се осигурят от научния фонд на ЕС „Хоризонт 2020“.

Коментари