The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
Учените откриха какво стои зад човешкия слух
Учените откриха какво стои зад човешкия слух
Снимка: unsplash.com
Учените откриха какво стои зад човешкия слух Неделя, 16.10.2022 г., 09:05 ч. Откритието би могло един ден да помогне на изследователите да разработят лечения за увреждания на слуха.

Учените най-накрая разкриха структурата на мистериозен протеинов комплекс във вътрешното ухо, който позволява хората да чуват.

За да разрешат тази десетилетна загадка, изследователите трябваше да отгледат 60 милиона кръгли червеи (Caenorhabditis elegans), които използват много подобен протеинов комплекс като хората, за да усещат допир.

Благодарение на новото изследване, публикувано в "Nature", вече знаем, че този протеинов комплекс работи като чувствителен на напрежение йонен канал, който се отваря и затваря в зависимост от движението на власинките във вътрешното ухо.

Използвайки електронна микроскопия, изследователите откриват, че протеиновият комплекс "прилича на акордеон", като субединиците са "разположени като дръжки" от двете страни.

Звуковите вълни, които преминават през ухото, се удрят в тъпанчето (тъпанчевата мембрана), а след това във вътрешното ухо, където раздвижват костиците - три от най-малките костици на тялото. Костичките се удрят в приличащия на охлюв кохлеар, който на свой ред притиска към мембраните микроскопични власинки, наречени стереоцилии.

 

Коментари