Учените откриха какво стои зад човешкия слух

Откритието би могло един ден да помогне на изследователите да разработят лечения за увреждания на слуха.

16 октомври 2022
social
Снимка от unsplash.com

Учените най-накрая разкриха структурата на мистериозен протеинов комплекс във вътрешното ухо, който позволява хората да чуват.

За да разрешат тази десетилетна загадка, изследователите трябваше да отгледат 60 милиона кръгли червеи (Caenorhabditis elegans), които използват много подобен протеинов комплекс като хората, за да усещат допир.

Благодарение на новото изследване, публикувано в "Nature", вече знаем, че този протеинов комплекс работи като чувствителен на напрежение йонен канал, който се отваря и затваря в зависимост от движението на власинките във вътрешното ухо.

Използвайки електронна микроскопия, изследователите откриват, че протеиновият комплекс "прилича на акордеон", като субединиците са "разположени като дръжки" от двете страни.

Звуковите вълни, които преминават през ухото, се удрят в тъпанчето (тъпанчевата мембрана), а след това във вътрешното ухо, където раздвижват костиците - три от най-малките костици на тялото. Костичките се удрят в приличащия на охлюв кохлеар, който на свой ред притиска към мембраните микроскопични власинки, наречени стереоцилии.

 

Новини