The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
"Уестсайдска история" на Spielberg излиза по кината на 10-и декември
Снимка: UMG/ANIMATO MUSIC
"Уестсайдска история" на Spielberg излиза по кината на 10-и декември Сряда, 01.12.2021 г., 14:25 ч. Световната премиера на филмовия мюзикъл се състоя в Ню Йорк

В Ню Йорк се състоя предпремиерата на филмовия мюзикъл "Уестсайдска история". Това е първият опит в жанра за режисьора Steven Spielberg.

Проектът е адаптация на бродуейския мюзикъл от 1957 г., написан от Arthur Laurents, по музика на Leonard Bernstein и текст на вече покойния Stephen Sondheim. На червения килим Spielberg и актьорите от филма отдадоха почит на гениалния композитор, който почина миналия петък на 91 години.

"Уестсайдска история" е вдъхновена от пиесата на Уилям Шекспир – "Ромео и Жулиета", и разказва за любовта на младите влюбени Мария и Тони, които са членове на две тийнейджърски улични банди от различен етнически произход – Jets и Sharks, борещи се за контрол над улиците на Горен Уест Сайд в Ню Йорк.

На премиерата присъства и актрисата Rita Moreno, която спечели "Оскар" за ролята на Анита във филмовата версия на мюзикъла от 1961 г. Тя участва и в интерпретацията на Spielberg.

"Посветих този филм на баща си, но музикалното отношение на майка, съчетано с ненаситния апетит да уча за киното, роди любовта ми към филмовата музика. Когато за първи път чух мелодиите към "Уестсайдска история", просто се влюбих. Като дете знаех всяка песен наизуст. Партитурата сякаш винаги е била част от мен и вярвам, че това са най-великите заглавия, писани за музикален театър някога. Надявам се, че младите ще ги харесат точно толкова, колкото и аз", споделя Spielberg за продукцията.

Оригиналният саундтрак към филма включва 21 песни, аранжирани и адаптирани от композитора David Newman и музикалния директор на Парижката опера Gustavo Dudamel. Aлбумът излиза дигитално на 3-ти декември, а на 10-ти декември почитателите на филмова музика могат да закупят заглавието и на физически носител.

Премиерата на "Уестсайдска история" по кината е на 10-и декември.

Коментари