Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Упи Голдбърг озвучи филм за климатичната криза
Упи Голдбърг озвучи филм за климатичната криза
Снимка: БГНЕС
Упи Голдбърг озвучи филм за климатичната криза Петък, 05.06.2020 г., 17:28 ч. Анимацията излезе днес като част от инициативите за Световния ден на околната среда

Упи Голдбърг даде гласа си на анимационен филм, изследващ какво може да се случи, ако всички заедно се обединим срещу климатичната криза.

С история, развиваща се през 2050 г., триминутната анимация, наречена “Гигантската промяна“, изобразява баба, озвучена от Голдбърг, четяща на внучката си приказка за историята на планетата. Историята започва през 2020 г. със света на ръба на колапса поради човешката дейност.

Филмът нарочно оставя бъдещето неясно, но изобразява от гледна точка на детето как хората могат да започнат да работят заедно, за да спасят планетата Земя.

Най-топлият месец в историята - май 2020

Голдбърг е поканена за филма заради емблематичния си глас, но и защото е известна като защитник на природата и се интересува от екологичните проблеми. След като получил потвърждение от нейния агент, екипът зад филма „не е могъл да повярва“, че тя се съгласила да участва.

Сърежисьорът Джордж Левин каза, че идеята за филма се е появила като реакция на потопа от „мрачни бъдещи прогнози“.

„Исках да дам надежда на хората“, обясни той, „Да им покажа, че всъщност е възможно да имаме красиво, устойчиво бъдеще, където живеем в хармония с природата, а не се опитваме да бъдем неин господар“. За Левин филмът има универсално послание, което вдъхновява хора от всички възрасти и всякакъв произход да изградят по-добро бъдеще.

Режисьорът каза също, че за него е важно да покаже „мрачната реалност на бездействие, с която се сблъскват бабата и внучката“.

"Филмът се развива през 2050 г., защото това е годината, която много страни са определили като своя целева дата за достигане на нулеви въглеродни емисии. Това е годината, когато ще разберем дали предприетите действия са били достатъчни", каза той.

„Няма да промените света с рециклиране или кафена чашка за многократна употреба, но все пак си струва да го направите“, заключава режисьорът.

Съветите на Левин към всеки, вдъхновен от филма, включват преминаване на по-растителна диета, намаляване на полетите и шофирането. Освен това той препоръчва да се присъединим към групи като „Extinction Rebellion“, за да поискаме системните промени да продължат напред.

Филмът “Гигантската промяна“, създаден от „Passion Pictures“, излезе във Facebook, Youtube, Twitter и Instagram на “Extinction Rebellion“ днес, като част от Световния ден на околната среда.

Коментари