Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
В България днес имаме три повода за празник
В България днес имаме три повода за празник
В България днес имаме три повода за празник Четвъртък, 14.02.2019 г., 08:00 ч. 14-и февруари е ден на влюбените и на лозарите, а църквата отбелязва Успение на Свети Кирил Славянобългарски

Днес страната ни ще бъде подвластна на любовта и виното.

На 14-и февруари в България по стар стил се отбелязва празникът на лозарите и винарите Трифон Зарезан. Според българския обичай, в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчкиполиват корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.

bg trifon

През последните години у нас обаче все по-популярен става католическият Свети Валентин. По традиция на този ден влюбените празнуват любовта си с подаръцибонбоницветя и романтични вечери.

Най-разпространената легенда за празника разказва за римския епископ Валентин, който тайно провеждал сватбени церемонии между войници и техните годеници. По този начин той нарушавал забрана на император Клавдий, който не искал мъжете да се женят по време на война, защото вярвал, че необвързаните са по-добри войници. Заради провинението си епископът бил екзекутиран и се смята, че това е станало на 14-и февруари.

Държавите по света имат различни традиции, свързани с празника. Французите залагат на изпитаната размяна на бижута и други романтични подаръци.

love paris

В английския двор в началото на XVII век, на Свети Валентин младите мъже и жени си разменят пръстени и бонбони. Всяка жена може да отиде и да помоли мъжа, когото харесва да стане неин съпруг. Важното е, че мъжът няма право да откаже на една дама. Но, ако все пак сърцето му вече е заето, той трябва да й подари копринена рокля.

love

В Корея на Свети Валентин жените подаряват бонбони на мъжете. Същите тези мъже трябва да върнат жеста месец по-късно - на 14-и март, когато се отбелязва т.нар. “Бял ден”. Тази традиция всъщност идва от Япония. В последно време обаче и двата празника са насочени предимно към влюбените двойки. Корейците си имат и “Черен ден”. Той се отбелязва на 14-и април и е за хората, които нямат половинки. Те се събират и “празнуват”, като на трапезата има ястие от черни спагети (джаджангмьон), откъдето идва и името на деня.

jajangmyeon

Германците свързват любовта с лудостта и считат Свети Валентин за покровител не на влюбените, а на лудите. На този ден се украсяват психиатричните клиники с гирлянди и цветя.

love

Свети Валентин е забранен за мюсюлманите в Саудитска Арабия. Хората, които се докоснат до греха на този ден са тежко наказвани. В магазините е строго забранено да се продават червени рози, плюшени играчки и лакомства във формата на сърца. Властите смятат, че "гибелната западна традиция" обърква умовете на младото поколение в Саудитска Арабия, като ги подтиква към грях.

На 14-и февруари в България има и още един празник - Българската православна църква отбелязва Успение на Свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил, учил в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището "философ" и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. Константин-Кирил и неговият брат Методий създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Свети Климент Римски".

 

Коментари