Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Вдъхновението на британците Том Мур навърши 100 години
Вдъхновението на британците Том Мур навърши 100 години
Снимка: кадър YouTube
Вдъхновението на британците Том Мур навърши 100 години Четвъртък, 30.04.2020 г., 15:00 ч. Бившият капитан от британската армия получи звание от кралицата, самолети и хеликоптери прелетяха над къщата му в негова чест

Бившият капитан от британската армия Том Мур, който е почитан като герой от сънародниците си, след като допринесе за събиране на рекордна сума в полза на борещите се с COVID-19 здравни работници, днес чества 100-годишнината си.

За 100-годишнината кралицата го направи почетен полковник на Кралския военен колеж.

Навършването на 100 години винаги е знаменателно събитие, но за капитан Том празникът е с впечатляващи мащаби. Неуморното му придвижване с проходилка в градината му беше като балсам за душата за британците по време на пандемията от новия коронавирус.

Високоскоростен влак беше кръстен на него, послание за рождения му ден краси всички писма, изпратени тази седмица във Великобритания, а в. "Дейли телеграф" посвети статия на неговия дрескод - сако, върху което са захванати медалите му, и вратовръзка за публичните му изяви.

Днес в негова чест над дома му прелетяха 2 самолета и 2 хеликоптера от Втората световна война. "Въздушният парад трябваше да е изненада, но поради огромния медиен интерес правителството реши да потвърди слуховете", заяви в Туитър британският министър на транспорта Грант Шапс. Часът на прелитането не беше оповестен, за да се избегне струпване на хора по време на пандемията.

Пенсионерът от Йоркшир е произведен в чин полковник. Той също така получи над 125 000 поздравителни картички за рождения си ден от целия свят, с които може да бъде напълнен салонът в училището на неговия внук Бенджи. Сред изпратилите картичките са принц Уилям и капитанът на английския национален отбор по футбол Хари Кейн. Хиляди деца му изпратиха картички със свои рисунки.

На 6-и април Том Мур пое предизвикателството да събере 1000 британски лири за асоциации, свързани с Националната здравна служба на Великобритания. Той си постави за цел да измине с проходилката си 100 пъти 25-метровото разстояние в градината си. Десет дни по-късно измина последните метри от маршрута си пред шпалир от военни.

Междувременно щедростта на обществото надхвърли всички очаквания - Том Мур събра почти 30 милиона лири. Оттогава той се превърна в жива легенда, използвана от правителството като източник на вдъхновение за нацията по време на санитарната криза, свързана с пандемията.

От Книгата на рекордите Гинес оповестиха, че е поставил световен рекорд за човек, събрал сам най-голяма сума посредством ходене с благотворителна цел.

Том, който е с инженерно образование и е служил в Индия и Мианма, освен това стана най-възрастният изпълнител, заел първо място в британската класация за сингли. Заедно с певеца Майкъл Бол и хора на Националната здравна служба на Великобритания той изпълни песента "You'll Never Walk Alone" от следвоенен мюзикъл, станала химн на фенове на футбола и символ на взаимопомощ по време на пандемия. От сингъла са продадени 82 000 копия и това му отреди първо място в чарта.

Коментари