The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Вдъхновяващи цитати от Стивън Хокинг
Вдъхновяващи цитати от Стивън Хокинг
Вдъхновяващи цитати от Стивън Хокинг Сряда, 14.03.2018 г., 14:27 ч. "Гледайте нагоре към звездите, а не долу в краката си. Опитвайте се да осмисляте това, което виждате и се чудете защо съществува Вселената. Бъдете любопитни."

Стивън Хокинг ще остане в историята като един от най-големите умове. Основна област на научните му изследвания бяха космологията и квантовата гравитация, много време той посвети на изучаването на черните дупки. Хокинг е автор на множество научнопопулярни книги, сред които "Кратка история на времето", станала международен бестселър и направила го един от най-известните учени след Алберт Айнщайн.

Неговите научни трудове ще са в основата на още много открития и изследвания. А много от неговите изказвания ще се запомнят. Ето някои от вдъхновяващите цитати на великия учен за живота:

"Гледайте нагоре към звездите, а не долу в краката си. Опитвайте се да осмисляте това, което виждате и се чудете защо съществува Вселената. Бъдете любопитни."

***
"Едно от основните правила на Вселената е, че нищо не е перфектно. Перфектното просто не съществува. Без неперфектното нито вие, нито аз щяхме да съществуваме."

***
"Няма смисъл да се ядосвате, когато има трудности. Аз продължавам да мисля за проблема, но работя върху нещо друго. Понякога отнема години преди да видя път напред. В случая със загубата на информация и черните дупки отне 29 години."

***
"Моят съвет към хората с увреждания е да се концентрират върху неща, които вашите увреждания не пречат да вършите добре и да не съжалявате за нещата, на които пречи. Не си увреждайте духа заради физическото увреждане."

***
"Моите очаквания бяха сведени до нула, когато бях на 21 г. Всичко от тогава досега е бонус."

***
"Моята цел е проста. Тя е да разбера напълно Вселената, защо е такава, каквато е, и защо изобщо съществува."

***
"Интелигентността е способността да се адаптираш към промените."

***
"Ние сме просто един напреднал род маймуни на една малка планета от една много обикновена звезда. Но ние можем да разберем Вселената. Това ни прави много специални."

***
"Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание."

***
"Човек не може просто да спори с една математическа теорема."

***
"Забелязал съм дори хора, които твърдят, че всичко е предопределено и че не може да направим нищо, за да го променим, се оглеждат, преди да пресекат пътя."

***
"Животът щеше да е трагичен, ако не беше смешен."

***
"Еволюцията е създала мозъците ни така, че да не може да си представим 11 измерения. Въпреки това, от чисто математическа гледна точка, е също толкова лесно да се мисли в 11 измерения, колкото и в три или четири."

***
"Очевидно е, че заради моето увреждане имам нужда от помощ. Но винаги съм се стремял да преодолея ограниченията на състоянието си и да водя колкото се може по-пълноценен живот. Обиколил съм света от Антарктика до нулевата гравитация."

***
"Ние сме в опасност от самоунищожение заради нашата собствена алчност и глупост. Не може да продължаваме да гледаме само себе си в една замърсена и пренаселена планета."

***
"Пътуването във времето се е смятало за научна фантастика, но Общата теория на относителността на Айнщайн допуска възможността, че бихме могли да деформираме време-пространството толкова много, че може да излетим с ракета и да се върнем, преди да сме излетели."

***
"Нищо" не може да съществува вечно."

***
"Защо сме тук? Откъде идваме? По принцип това са въпроси за философията, но философията е мъртва."

***
"Наблюденията показват, че Вселената се разширява все повече и повече. Тя ще се разширява вечно, ставайки все по-празна и все по-тъмна."

Коментари