Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Великобритания напусна ЕС
Великобритания напусна ЕС
Снимка: https://www.bbc.com/news/uk-politics-51333314
Великобритания напусна ЕС Събота, 01.02.2020 г., 08:21 ч. Политическите анализатори отличиха помирителния тон на Борис Джонсън

Хиляди привърженици на Брекзит, се събраха на площада пред парламента и отброиха последните минути до излизането на кралството от ЕС.

„Нашата работа като правителство е да обединим страната и да продължим напред. Най-важното нещо, което искам да кажа, е, че това не е край, а начало. Това е моментът, когато изгрява зората и завесата се вдига за новото действие на нашата велика национална драма“, каза премиерът Борис Джонсън. Напускането на Съюза е било „правилно и демократично“ подчерта Джонсън, като обясни, че Блокът е поел в посока, която не устройва Обединеното кралство. Премиерът изтъкна, че това е момент на национално възраждане и промяна.

Политическите анализатори отличиха помирителния тон на Борис Джонсън и опитът му да не триумфира като победител, а да заема позицията на обединител.

Тъй като излизането от ЕС е по-скоро символичен акт заради последващия 11-месечен преходен период, сега големият въпрос е какво ще успее да договори Лондон за бъдещите отношения през този период. Известно е, че Борис Джонсън предпочита търговска сделка по модела на Канада, но все още няма голяма яснота по британската позиция.

Коментари