Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Вижте кои храни ускоряват стареенето
Вижте кои храни ускоряват стареенето
Вижте кои храни ускоряват стареенето Неделя, 28.06.2020 г., 09:48 ч. Учените смятат, че с небалансиранатаа диета броят на теломерите, отговорни за стареенето, намаляват.

Диетолозите смятат, че преработените храни, които съдържат най-малко пет добавки - оцветители, ароматизатори, консерванти, сгъстители и други подобни съставки, следва да бъдат избягвани, ако човек иска да запази младоликия си вид.

Тази категория храни включва продукти като колбаси, бургери, сладкиши, млечни десерти, газирани напитки.

Учените смятат, че с небалансиранатаа диета броят на теломерите, отговорни за стареенето, намаляват.

Според друга теория, стареенето на кожата и тялото настъпва поради увеличаване на броя на свободните радикали в клетките. Те се образуват включително по време на термичната обработка на изброените по-горе продукти.

Диетолози препоръчват включването на хляб, зърнени храни и макаронени изделия от твърда пшеница в диетата, както и консумирането на около 400 грама плодове и зеленчуци на ден.

Също толкова важно е да се следи количеството и качеството на протеина, съдържащ се в хранителните продукти.

Месото в бургеите, суровата пушена наденица или колбасите съдържат не толкова белтъчини, колкото мазнини и различни подобрители на вкуса, така че тези продукти няма да компенсират липсата на протеин в организма на човек, за разлика от рибата, птичето месо, изварата или яйцата.

Коментари