Виктория влезе в световните музикални класации

Песните от Евровизия 2021 доминират чартовете

27 май 2021
social
Снимка от Eurovision Bulgaria

Песните от 65-ото издание на Евровизия доминират музикалните класации след финала на конкурса, който се проведе на 22-ри май. Сред тях е и песента на България “Growing Up is Getting Old”, която в момента заема 36-то място в световната класация на Spotify “Viral 50 – Global" и попада още в чартовете на Ирландия, Нидерландия, Великобритания, Норвегия, Швеция, Полша, Белгия, Дания, Естония, Исландия, Израел, Латвия и Литва.

Певицата Виктория сподели: “Много съм щастлива, че “Growing Up is Getting Old” има такива добри резултати, не само в Spotify, но и в Tidal, Deezer, Apple Music. Вече работя по нова музика и нямам търпение да я споделя със света”.

Победителите от италианската рок група Måneskin триумфираха в световните чартове. Песента им “Zitti E Buoni” се превърна в най-стриймваната италианска песен в рамките на 24 часа и оглави класациите в 14 държави, сред които и България. Сред хитовете в платформите за музика се нареждат още песните на Франция, Швейцария, Украйна, Гърция, Кипър, Финландия, Исландия, Русия, Норвегия, Израел, Великобритания, Германия, Португалия, Азербайджан, Сан Марино, Молдова, Швеция и Малта.

България се класира на 11-то място на големия финал на Евровизия. Талантливата Виктория получи общо 170 точки от зрителите и журитата за песента си “Growing Up is Getting Old”, като има равни точки със завършилата на 10-то място от Гърция. Във втория полуфинал България завърши на 3-то място.

Българското участие в песенния конкурс Евровизия през 2020 и 2021 година се реализира като публично-частно партньорство между БНТ и Лигна Груп, с подкрепата на българската финтех компания iCard – генерален спонсор на Евровизия България.

България има общо 13 участия на Евровизия. В периода от 2005 до 2013 година страната ни има само едно класиране във финала от общо 9 участия. През 2014 и 2015 година България пропуска участие. След завръщането на страната ни през 2016-а, следват три години на изключително успешни класирания. През 2019 година България отново пропуска участие, но се завръща през 2020 с Виктория. Пандемията от коронавирус беше причина за отмяна на конкурса. Участието на Виктория през 2021 година e четвъртото най-успешно представяне на България.

Новини