Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Високи нива на антибиотици в много реки по света
Високи нива на антибиотици в много реки по света
Високи нива на антибиотици в много реки по света Вторник, 28.05.2019 г., 09:00 ч. Съдържанието им във водите значително надвишава допустимите норми

Нивото на съдържание на антибиотици в много реки по света надвишава значително допустимите норми, предупреждава изследване, публикувано от британски учени.

Екип от университета в Йорк анализира пробите, взети от 711 обекта в 72 страни от шест континента. В 65% от тях е бил открит поне един от 14-те търсени антибиотика.

Оказало се, че метродиназолът - антибиотикът, който се използва за лечение на кожата и устата - е този, който най-много надвишава допустимите нива. Неговите концентрации са били 300 пъти по-високи при проби, взети от Бангладеш и от река Темза.

Ципрофлокацинът е медикаментът, който най-често надвишава прага на безопасността (измерен на 51 места), докато триметопримът, използван срещу уринарните инфекции, е най-често срещаният.

Най-често допустимите нива на антибиотици се превишават в Азия и Африка, но и останалите континенти не са пощадени. Изводът е, че е налице световен проблем. Най-проблемните държави са Бангладеш, Кения, Гана, Пакистан и Нигерия.

Коментари