Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Връчват театралните награди "Икар"
Връчват театралните награди
Връчват театралните награди "Икар" Сряда, 27.03.2019 г., 08:54 ч. Отличието за изключителен принос към българския театър ще получи Стефан Цанев

Наградите "Икар" ще бъдат връчени по традиция в Международния ден на театъра - 27-и март. Церемонията ще се проведе тази вечер от 19:00 часа в Народния театър "Иван Вазов" за 45-и път.

В една от водещите категории, за режисура, са номинирани Крис Шарков за "Дивата патица" от Хенрик Ибсен (Народен театър "Иван Вазов"), Стайко Мурджев за "Петел" по пиесата COOK от Майк Бартлет (Младежки театър "Николай Бинев") и Иван Пантелеев за "Neoдачници" от Максим Горки (Народен театър "Иван Вазов").

За водеща женска роля претенденти са Ива Тодорова за моноспектакъла си "Приятно ми е, Ива!" (Театър 199 "Валентин Стойчев"), Здрава Каменова за участието си в "Дом за овце и сънища" на режисьора Гергана Димитрова (Център за култура и дебат "Червената къща") и Ана Пападопулу за "Дивата патица" от Хенрик Ибсен (реж. Крис Шарков, Народен театър "Иван Вазов").

В категорията за водеща мъжка роля си съперничат Бойко Кръстанов за участието си в "Петел" по пиесата COOK от Майк Бартлет, Боян Арсов за "Животът е сън" по Педро Калдерон де ла Барка (реж. Дина Маркова, Театър "ЗОНГ", Център за култура и дебат "Червената къща") и Владимир Пенев за "Бащата" от Флориан Зелер (реж. Диана Добрева, Народен театър "Иван Вазов").

Наградата за най-добър драматургичен текст ще отиде в ръцете на Ива Тодорова ("Приятно ми е, Ива"), Александър Секулов ("Дебелянов и ангелите") или Стефан Цанев ("Цигуларката и Бога").

Отличието за чест и достойнство ще отиде при актьора от Варненския театър Михаил Мутафов, а наградата за изключителен принос към българския театър ще е за Стефан Цанев.

Живата легенда на българската музика Лили Иванова ще открие церемонията. Тя ще изпълни нова песен с тематичното заглавие „Главна роля“, с автори Артур Надосян (музика), Иван Тенев (текст) и Ангел Дюлгеров (аранжимент), създаден специално за церемонията, а екипът на Съюза на българските артисти (САБ) учреди за нея извънредна награда “Икар” за изключителен принос към музиката и културата.

Всички приходи от билети за церемонията постъпват директно в Здравния фонд на САБ в помощ на нуждаещи се артисти.

 

Коментари