Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Във Франция удължават извънредните мерки до 11-и май
Във Франция удължават извънредните мерки до 11-и май
Снимка: БГНЕС
Във Франция удължават извънредните мерки до 11-и май Вторник, 14.04.2020 г., 15:32 ч. В Австрия, Чехия и Дания пък започнаха постепенна отмяна на ограниченията заради коронавируса

Във Франция извънредните мерки остават в сила до 11-и май, обяви снощи президентът Еманюел Макрон и представи план за излизане от кризата. 

Французите аплодират всяка вечер медиците, а снощи президентът изрази благодарността си към хората за усилията, които полагат.

Планът на Макрон предвижда предприятията и училищата да започнат поетапно да отварят врати, но обществените места като кина, театри, ресторанти и хотели остават затворени поне до средата на юли. 

„Знам, че това е сериозно ограничение. Напълно си давам сметка за усилието, за което ви призовавам. До 11-и май ще направим всичко възможно, за да бъде възможно по-поносим този период за вас. За да ви предпазим обаче, трябва да опитате да издържите още малко“, призова френският президент. 

8 милиона служители и 900 000 предприятия вече получават помощ от държавата. Макрон призова и банките да разсрочат плащанията и обеща, че ще е изключително внимателен в ролята, която играят застрахователите по време на кризата. 

„Моментът, в който живеем е разтърсващ – лично за всеки, но и за всички нас заедно. Да го приемем като такъв. Той ни припомня колко сме крехки, което сякаш бяхме забравили. Този момент променя всичко, в което сме вярвали досега. Нека излезем сега от клишетата, от идеологиите и да се преосмислим. Аз – най-напред“, подчерта Еманюел Макрон. 

Ситуацията е различна в Австрия и Чехия, където вече отварят магазини за стоки, които не са от първа необходимост, а в Дания децата се връщат в детските градини и училищата. 

Тази сутрин френският изследователски институт „Пастьор“ потвърди, че първите резултати от европейското изследване „Дискавъри“ за действието на няколко лекарства върху болни с коронавирус, ще станат ясни до края на месеца. Сред тези лекарства е и спорният хлорохин или хидроксихлорохин. 

А от Световната здравна организация обявиха, че очакват ваксина срещу вируса да има най-рано след година.

Коментари