Във Велико Търново ще се гласува само с хартиена бюлетина

Объркване на номерата на преференциите стана причина за решението на ЦИК

04 април 2021
social
Снимка от БТА

Гласуването с машини в целия избирателен район - Велико Търново е спряно, заради проблем с нареждането на преференциите, съобщи пред журналисти днес Димитър Димитров, член и говорител на Централната избирателна комисия. Първите трима от списък за преференции в избирателния район са преместени на последните три места в списъка, който се показва на екрана. М

ашинното гласуване се спира в 320 секции в района, то продължава само с хартиени бюлетини. Очаква се РИК - Велико Търново да излезе с решение как ще се отчитат подадените през машините преференции, но вероятно ще се запази изборът направен от гласоподавателите. Проблемът е открит сравнително рано, малко след 08:00 часа по сигнал от една от коалициите. Той е можел да бъде избегнат, защото още при пускането на машините се прави разпечатка на протокола, но никой не обърнал внимание, че имената в списъка на преференциите са объркани, каза Димитров.

В избирателен район - Бургас вчера са изпратили на местните СИК черни химикалки, но те своевременно са били заменени със сини. Само в една секция гласуването е започнало с черни химикалки, нарушението вече е прекратено и се очаква РИК да се произнесе, че вотът, отбелязан с черен химикал в тази секция, ще се приеме за валиден.

При гласуването в чужбина има само една секция във Франция, която местните власти не са разрешили да отвори, заради противоепидемични мерки, съобщи още Димитров.

Той съобщи още, че избирателната активност по данни на ЦИК към 10:00 ч. е 7.58%. За сравнение - през 2017 г. по същото време е била 8.44%.

Новини