Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
„Възпитание на чувствата“ с кино-литературен фестивал
„Възпитание на чувствата“ с кино-литературен фестивал
Снимка: facebook
„Възпитание на чувствата“ с кино-литературен фестивал Понеделник, 18.05.2020 г., 15:18 ч. "Синелибри" ще се състои през есента в редица областни градове

Шестото издание на Международния кино-литературен фестивал "Синелибри" ще се състои от 18-и октомври до 8-и ноември под мотото „Възпитание на чувствата“. Събитието ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и други областни градове.

"Съзнавайки предизвикателството, пред което ни изправя настоящата ситуация, не бихме могли да лишим публиката от досег с „по-доброто кино“ – киното, което разказва истории, вдъхновени от литературни образци, съобщават организаторите. Те разработват план за провеждането на "Синелибри" и в кризисна обстановка, в случай че се наложи. 

Изборът на тема на тазгодишното издание не е случаен. Преодоляването на изпитания от какъвто и да било порядък възпитава чувствата и изгражда характера. В известен смисъл изпитанията са дар, защото ни насърчават да преосмислим ценностите си. Да се вгледаме по-внимателно в себе си и другите. Да направим трезва равносметка и да обновим живота си. 

И тъй като каузата на "Синелибри 2020” е подобна на концепцията на проекта #НавънКъмСебеСи, в официалния клип на фестивала могат да се видят лицата на актьорите, които ни поднесоха откъси от бележити драматургични произведения чрез онлайн платформата "АртАкция" - Бойка Велкова, Владимир Пенев, Весела Бабинова, Христо Мутафчиев, Лили Гелева, Иван Бърнев, Лилия Маравиля, Велислав Павлов, Йоана Буковска. 

Мотото „Възпитание на чувствата“ е пряка препратка и към едноименния роман на световноизвестния френски писател Гюстав Флобер. Тази есен ще отбележим 140 години от смъртта на автора на „Мадам Бовари“ и 170 години от смъртта на Оноре дьо Балзак, двама от най-прочутите и влиятелни европейски писатели на XIX век. 

Ще отразим 150-ата годишнина от смъртта на Чарлс Дикенс, най-значимия прозаик на Викторианската епоха. 

Предвиждат се и събития, съпроводени със специално подбрана музика на Бетовен, по случай 250 години от рождението на гениалния немски композитор. 

Фестивалът ще предложи международен конкурс за пълнометражен игрален филм и паралелна филмова програма от няколко модула, множество бляскави кинопремиери, образователни събития, вълнуващи срещи с гости от световна величина и много изненади.

Коментари