Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
За 13-ти път Европейска нощ на учените в България
За 13-ти път Европейска нощ на учените в България
Снимка: britishcouncil.bg
За 13-ти път Европейска нощ на учените в България Сряда, 25.09.2019 г., 10:09 ч. Университетите и научните институти ще отворят врати с организирани събития на 27 септември от 18:00 до 22:00 часа

България се включва в инициативата Европейска нощ на учените за 13-та поредна година, благодарение на два проекта, които са финансирани от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри”.

Европейската нощ на учените е мега събитие, което всяка година се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света

У нас университетите и научните институти ще отворят врати с организирани събития на 27 септември от 18:00 до 22:00 часа.

Единият от проектите, с които страната ни ще участва - REFRESH, включва над 150 събития, свързващи науката с културата.

Активности ще се проведат на повече от 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник. Събития ще има и на борда на научноизследователския кораб „Академик”, в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В и в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград, която тръгва от гара Септември, точно в 20:45 часа.

В София REFRESH ще представи паралелни събития на общо 20 места, а централната локация отново ще бъде Античен комплекс „Сердика” под стъкления купол на Ларгото между Министерския съвет и Президентството. Подлезът под Ларгото ще се превърне в мини панаир на науката с щандове с демонстрации и експерименти.

В Пловдив заедно с Фондация Пловдив 2019 и Община Пловдив, организаторите ще разположат щандове с много изненади на пл. „Стефан Стамболов“, които ще допълнят събитията в Регионалния природонаучен музей, Медицински университет Пловдив, ИЗК Марица и Кино Lucky.

За първи път в проект REFRESH се включва и Велико Търново - в Хакерспейс ще се разположат учени от образователната платформа „Тинузавър”, които ще демонстрират електроника, роботика и 3D принтиране, както и специалисти от образователната инициатива „Университет за деца” и химиците от Корпуса за бързо гърмене.

Коментари