Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
"За душата" търси отговорите на вечните въпроси за живота
Снимка: Forum Film Bulgaria
"За душата" търси отговорите на вечните въпроси за живота Вторник, 12.11.2019 г., 12:10 ч. Анимацията предлага музикално джаз пътешествие от улиците на Ню Йорк до безкрайните предели на космическите и метафизични селения

Какво определя нашата същност и характер? Откъде идват мечтите ни, нашите интереси и страсти? Как изглежда нашата душа? На тези вечни въпроси за живота ще търси отговор новият филм на “Дисни” и “Пиксар” “За душата”. Анимацията ще ни заведе на едно невероятно пътешествие от улиците на Ню Йорк до безкрайните предели на космическите и метафизични селения.

Джо Гарднър е учител по музика в средно училище, който има дългогодишна мечта да свири джаз музика на сцена. Един ден той най-накрая получава този шанс, след като впечатлява група джаз музиканти по време на отворени врати в популярен клуб. Вследствие на инцидент обаче, душата на Джо е разделена от тялото му и пренесена до „Семинар за душата“ – център, в който душите първо развиват своите интереси и страсти и после се отправят към някое новородено дете. За да се върне на Земята, преди да е станало твърде късно, Джо трябва да работи заедно с другите души, които се обучават. Сред тях е и 22 – душа, която след години, прекарани в капана на „Семинар за душата“, е развила доста мрачни възгледи за живота.

Режисьори на “За душата” са двукратният носител на „Оскар“ Пийт Доктър (“В небето”, “Отвътре, навън”) и Кемп Пауърс, а продуцент е номинираната за „Оскар“ Дейна Мъри (“Lou”).

По думите на Доктър, идеята за филма се формира в продължение на цели 23 години. „Всичко започна с моя син – той е на 23 години, но в момента, в който се роди, вече имаше формиран характер. Откъде идва това? Мислех, че личността ни се развива чрез взаимодействие със света, който ни заобикаля. Въпреки това, беше напълно ясно, че всички ние сме родени с уникално, специфично усещане за това кои сме", казва режисьорът.

“За душата” ни запознава с Джо Гарднър, чиято истинска страст е свиренето на джаз, но той не се е посветил на нея, а на рутина, наложена от обществото. „Мисля, че Джо минава през кризата, която имат всички артисти“, казва Пауърс, „Все по-често чувства, че отколешната му мечта да бъде джаз музикант няма да се осъществи, и се пита „Защо съм тук? Какво искам да правя?“. Джо е олицетворение на тези въпроси".

Действието на “За душата” се развива в Ню Йорк – големият град е идеалното място за разгръщане на история, преплетена с джаз. Световно известният музикант Джон Батист пише джаз музиката за филма, а носителите на „Оскар“ Трент Резнър и Атикъс Рос („Социалната мрежа“) от Nine Inch Nails създават останалата оригинална музика, която ще се носи в реалния и душевния свят.

Първият трейлър на анимацията предлага само кратък поглед към това, което очаква зрителите. „Израснах с анимационните филми „Фъстъчета“ и музиката на Винс Гуаралди“, казва Доктър. „Имам чувството, че те текат във вените ми и ние правим нашата версия на това. Джон Батист е фантастичен музикант – той е историк, но успява да тласне музиката напред, впрягайки в работа всички различни влияния. Искрено се надявам, че джаз музиката в “За душата” ще вдъхнови цяло едно ново поколение“. Мъри добавя: „Контрастът, който Трент Резнър и Атикъс Рос носят, е наистина вълнуващ. Това е неочакван избор за Пиксар – не сме правили нищо подобно досега".

“За душата” идва в кината на 19 юни 2020г.

Коментари