Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
За какво да внимавате по време на "Черния петък"
За какво да внимавате по време на
За какво да внимавате по време на "Черния петък" Четвъртък, 22.11.2018 г., 08:00 ч. Освен големия брой изгодни сделки, по време на кампанията се повишава и рискът от нелоялни практики от страна на търговците

Ден преди световната инициатива "Черен петък", при която в търговската мрежа могат да се намерят стоки с големи намаления, експертите припомнят за какво да внимаваме, за да не ни измамят докато се опитваме да спестим и без това малкото си средства. 

Неизвестни до момента интернет сайтове с големи отстъпки, които често рекламират и популяризират своята дейност дори чрез Фейсбук, са най-честите капани, на които стават жертва онлайн потребителите. Друг основен белег на фалшивите сайтове е, че те са наскоро регистрирани. За историята на всеки сайт лесно може да бъде направена проверка от всеки чрез откритите източници на Интернет. Пример за такъв източник, в който може да проверите от кога съществува даден сайт е www.centralops.net.

Освен за скоро регистрирани сайтове, предлагащи големи отстъпки, пазаруващите онлайн трябва да внимават и за сайтове, които продават фалшификати (т.нар. реплики) на световно известни защитени търговски марки на облекла, устройства, екипировка за зимни и други спортове.

По статистика на специализирания отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП броят на измамните сайтове нараства над 10 пъти преди големи празници, каквито са и предстоящите. Финансовите средства за мнимите покупки на жертвите обикновено постъпват в банкови сметки в Китай и други континенти, което силно затруднява тяхното възстановяване. В тази връзка, от ГДБОП съветват, след като бъде извършена покупка, клиентите да проверят къде точно са получени техните средства и ако се усъмнят, да поискат канселиране на финансовата транзакция в разумните за това срокове.

Фалшивите страници се изграждат на няколко езика, както с цел по-висока достоверност, така и за разширяване обхвата и обема на престъпната дейност.

Освен големия брой изгодни и дългоочаквани покупки по време на кампанията "Черен петък", повишаване има и на риска от нелоялни практики от страна на търговците. От Комисията за защита на потребителите (КЗП) обясниха, че когато кампанията се е разпространила и в България, хората са купували главно техника и дрехи. С годините това се е променило и днес в рамките на тази инициатива всеки може да се възползва от по-изгодната цена и на телекомуникационни услуги и билети за събития, самолетни билети и най-различни стоки.

Един от често срещаните капани е човек да бъде обвързан с неизгоден договор, например да подпише договор за по-дълъг период от време, за да может да се възползвате от съответното намаление. В такива случаи е важно да се четат внимателно условията, защото има търговци, които се опитват да ограничат някои от дадените по закон права на потребителите. Например, на рекламация в случай на дефект или на отказ от онлайн покупката в 14-дневния срок.

 

Най-честата практика по време на "Черния петък" е след масирана рекламна кампания за по-ниски цени чрез различни източници, търговецът да сложи в магазина етикет с една цена. Така реално клиентът не може да разбере дали има намаление. 

В други случаи се обявяват големи намаления на различни стоки, но когато човек отиде в магазина се оказва, че "количествата са изчерпани". Така, вече пристигнал в магазина, клиентът все пак купува нещо независимо, че не е това, за което е тръгнал. 

Още един класически трик - обявява се по-ниска цена, но на практика стоката никога не е продавана на по-високата. Така се оказва, че всъщност намаление няма. Затова е добре да се прави проучване в търговския обект поне месец преди "Черния петък", за да знаем каква е редовната цена и след това да сме сигурни, че наистина тя е била намалена за кампанията. 

И разбира се, има вероятност търговският обект може да поддържа по-високи цени и дори с намалението, стойностите да са по-високи от тези за същата стока на друго място. Затова отново трябва да се проучва пазара внимателно. 

 

Коментари