Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Задава се гигантска мъртва зона в Мексиканския залив
Задава се гигантска мъртва зона в Мексиканския залив
Задава се гигантска мъртва зона в Мексиканския залив Понеделник, 17.06.2019 г., 16:48 ч. Въпросната зона ще възникне в резултат на размножаването на мънички водорасли и ще доведе до гибелта на риби и други морски същества, алармират учени

В Мексиканския залив ще се появи една от най-големите безкислородни зони в историята, прогнозираха учени от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ и университета на Луизиана. 

Въпросната зона ще възникне в резултат на размножаването на мънички водорасли и ще доведе до гибелта на риби и други морски същества.

Причината за появата й ще е наличие на вода, съдържаща висока концентрация торове от селскостопанските ферми. Попадайки в ручеи и реки, излишъкът от хранителни вещества ще бъде пренесен в залива, където ще предизвика буен растеж на водораслите. Те ще загинат, ще паднат на морското дъно и ще започнат да се разлагат, поглъщайки кислород от морската вода. В резултат рибите ще се задушат или ще напуснат района, оставяйки рибарите без улов и средства за препитание.

Площта на безкислородната зона може да достигне 20-22,5 хиляди кв.км, т.е. да е като тази на щата Ню Джърси.

Мъртвите зони или зоните на кислородния минимум се срещат на дълбочина 200-800 метра и обикновено възникват в резултат на затопляне на водата и увеличена концентрация на органични вещества. При това компютърни модели прогнозират продължаващо намаляване на кислорода в световния океан през този век и увеличаване на броя на растящите мъртви зони.

Коментари