Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Заформя се скандал с награждаването на Ален Делон в Кан
Заформя се скандал с награждаването на Ален Делон в Кан
Заформя се скандал с награждаването на Ален Делон в Кан Вторник, 14.05.2019 г., 10:30 ч. Причината са обвинения срещу актьора в насилие над жени

Седемдесет и второто издание на кинофестивала в Кан започна със скандал. Причината е решението легендарният Ален Делон да бъде почетен с награда, въпреки обвинения срещу актьора в насилие над жени.

„Жени и Холивуд“, една от американските лобистки организации начело на движението #MeToo, заяви, че решението да се даде почетна „Златна палма“ на Ален Делон е „отвратително“. Миналата година фестивалът обяви „нулева толерантност към сексуалното насилие и злоупотреби от всякакъв вид“ на фона на протести, оглавени от Кейт Бланшет и над 80 други холивудски знаменитости и режисьорки.
Онлайн петиция, призоваваща да не се връчва наградата на Делон, определя 83-годишния актьор като „расист и хомофоб женомразец“. Скандалът идва в началото на най-големия филмов фестивал в света, в който тази година участват повече кинозвезди от обичайното за последните години.

Основателката на „Жени и Холивуд“ Мелиса Силвърщайн написа в Туитър, че е ужасена, че Кан почита Делон, въпреки че той „публично признал, че е удрял шамари на жени и твърди, че да си гей е против природата“.

По-рано по време на пресконференция артистичния директор на фестивала Тиери Фремо се пошегува, че "няма да дават на Ален Делон Нобелова награда за мир". И каза, че почетната "Златна палма" се връчва за постиженията на актьора във филмовото изкуство, а не за политическите му пристрастия, визирайки приятелството му с бившия лидер на крайнодясната партия "Национален фронт" Жан-Мари Льо Пен.

Коментари