Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Замърсяването на въздуха убива 7 милиона души всяка година
Замърсяването на въздуха убива 7 милиона души всяка година
Замърсяването на въздуха убива 7 милиона души всяка година Сряда, 05.06.2019 г., 09:05 ч. Днешният Световен ден на околната среда е посветен именно на борбата със замърсяването на въздуха

Днес отбелязваме Световния ден на околната среда. По този повод екоминистерството организира поредица от събития в цялата страна. Тази година мотото е „Заедно можем да победим замърсяването на въздуха“.

Проявите в целия свят имат за цел да повишат осведомеността на гражданите и да стимулират тяхното отговорно отношение към опазването на природата.

Атмосферното замърсяване всяка година убива близо 7 милиона души по света, които умират преждевременно от ракови, сърдечно-съдови или белодробни заболявания, сочат данни на Световната здравна организация.

От екоминистерството призовават гражданите да се включат в ежедневната борба срещу мръсния въздух, като спрат да изгарят отпадъци и да изключват светлините и електроуредите, които не използват. Мерките за справяне с проблема включват още използване на обществен транспорт, хибридни или електрически автомобили, компостиране на органичните отпадъци и рециклиране на неорганичните.

В София Световният ден на околната среда ще бъде отбелязан с концерт, съпътстван от викторина и изложение „Иновации за качество на въздуха“, на което български компании ще представят своите иновативни решения. Тържествената програма ще започне в 14:00 ч. в градинката пред Музея за история на София, а присъстващите ще бъдат приветствани от министър Нено Димов.

Световният ден на околната среда се чества ежегодно по инициатива на ООН.

Коментари