Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Запалиха светлините на елхата на Лондон
Запалиха светлините на елхата на Лондон
Запалиха светлините на елхата на Лондон Петък, 07.12.2018 г., 08:43 ч. 80-годишното дърво е подарък от Норвегия

Красива 80-годишна елха, докарана от Норвегия и висока 21 м, грейна снощи в празнични светлини на лондонския площад "Трафалгар".

London Christmas 2018

Церемонията беше подробно отразена на специална страница в Twitter, създадена от управата на централния лондонски район Уестминстър. Началото на тържественото запалване на светлините даде лорд-кметът на Уестминстър Линдзи Хол и кметът на Осло Мариане Борген.

London Christmas 2018

По традиция, започнала през 1947 г., коледната елха, която краси центъра на Лондон до началото на януари, пристига всяка година във Великобритания с кораб през Северно море. Елхата е израз на благодарността на норвежците към Великобритания за помощта, оказана им през Втората световна война. В годините на нацистката окупация норвежкото кралско семейство и правителството в изгнание живели и работели в Лондон.

Елхата на пл. "Трафалгар" е украсена скромно - със звезда на върха и спускащи се гирлянди от лампички, както е прието в Норвегия.

London Christmas 2018

London Christmas 2018

Подарък за присъстващите на тазгодишната церемония беше изгряващата звезда на норвежката рап-сцена, певицата Майра. Бежанката от Сиера Леоне, установила се през 1998 г. със семейството си в норвежкия град Берген, рапира на местния норвежки диалект.

Коментари