Започва последното пътуване на Елизабет II до Лондон

Кралицата ще бъде погребана на 19-и септември

11 септември 2022
social
Снимка от БГНЕС

Днес започва последното пътуване на кралица Елизабет II към Лондон. Хората ще могат да се простят с Нейно величество в катедралата „Сейнт Джайлс”.

Шотландия изпраща в последния й път кралица Елизабет II. Със специален кортеж тленните й останки ще бъдат ескортирани днес до Единбург. По обяд българско време катафалката с ковчега на кралицата ще напусне замъка Балморал и ще се отправи към Холирууд хаус. Тя ще премине през Абърдийн и Дънди, като по пътя поданиците на кралицата ще могат да се сбогуват с нея. Пътят е с дължина 280 км.

В Единбург ще бъде посрещната от Никола Стърджън и лидерите на всички партии в Шотландия. Очаква се десетки хиляди да отдадат последна почит към кралицата.

В същото време там ще се проведе и церемонията по обявяването на Чарлз III за крал на Шотландия. След изчитането на прокламацията в Единбург ще проехтят 21 топовни салюта.

Кралица Елизабет II ще бъде погребана на 19-и септември, а траурната церемония ще бъде в Уестминстърското абатство. Четири дни по-рано тленните останки на кралицата ще бъдат там за поклонение. 

Вчера принцовете Уилям и Хари със съпругите си изненадаха събралото се множество пред замъка Уиндзор, като пристигнаха заедно, за да разгледат оставените цветя и послания в памет на Нейно величество.

 

 

Новини