Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Здравословното хранене намалява тревожността
 Здравословното хранене намалява тревожността
Снимка: pixabay.com
Здравословното хранене намалява тревожността Понеделник, 14.10.2019 г., 15:19 ч. Подобрява и настроението, според австралийско изследване

Здравословното хранене може да ни направи по-щастливи, сочат резултатите от австралийско изследване, цитирани от ЮПИ.

То обхванало 76 студенти на възраст между 17 и 35 години, които не се хранят здравословно и имат умерени до силни симптоми на депресия. Участниците, които преминали от нездравословно към здравословно хранене, няколко седмици по-късно уверили, че са по-малко тревожни и в по-добро настроение. 

"Съществуват доказателства, че хранителният режим, включващ голямо количество преработени храни, увеличава риска от депресия", каза ръководителката на изследването Хедър Франсис от университета Маккуори в Сидни.

В началото на изследването всички участници казали, че консумират преработени храни, продукти, съдържащи захар и наситени мазнини. Участниците уверили също, че предишната седмица били унили, по-малко способни да изпитат удоволствие и по-немотивирани. Половината от тях били подтикнати да добавят плодове, зеленчуци, риба и зехтин към хранителния си режим и да намалят консумацията на преработени храни. Останалите не получили никакви инструкции и продължили да се придържат към редовния си хранителен режим. Три седмици по-късно онези, които се хранели здравословно, констатирали, че са в много по-добро настроение, не са депресирани и са по-малко тревожни в сравнение с участниците, които не са променили храненето си.

Коментари