Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Зеландия е „скритият” подводен континент
Зеландия е „скритият” подводен континент
Снимка: Wikipedia
Зеландия е „скритият” подводен континент Неделя, 16.02.2020 г., 10:49 ч. Преди около 35-50 милиона години в западната част на Тихия океан започнал процес на сблъсък между континентите, при който част от Зеландия се е издигнала 3 километра над водата, според учени

Учени представиха доказателства в подкрепа на хипотезата, че островите Нова Зеландия и Нова Каледония са отделни континенти, съобщава порталът „Live Science”.

Известно е, че на Земята има 7 континента: Европа, Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка, Австралия и Антарктида. През 2017 г. група геолози започнала да изследва континенталната кора в района на източното крайбрежие на Австралия. Изследването на образците на геологичната структура отнело повече от 3 години, но още тогава учените предположили, че Зеландия вероятно е отделен континент, който почти изцяло е под вода.

Изследователите смятат, че този континент е бил изложен на огромни трусове при зараждането на Тихоокеанския огнен пръстен – верига от вулкани, простиращи се от Камчатка, през Курилите, японските и филипинските острови, Нова Гвинея, Соломоновите острови и Нова Зеландия до Антарктида.

Преди около 35-50 милиона години в западната част на Тихия океан започнал процес на сблъсък между континентите, при който част от Зеландия се е издигнала 3 километра над водата, а останалата е потънала в океана на такава дълбочина. Тези промени са съвпаднали по време с образуването на подводни вулкани и деформирането на скалите в тази част на Тихия океан.

Изследователите предполагат, че континентът Зеландия може да се издигне отново над водата, но този процес ще отнеме над 1 милион години.

 

Коментари