"Земя на номади" взе БАФТА в топ категориите

Победителката в категорията за поддържаща роля Youn Yuh-Jung разсмя всички, като нарече британците "големи сноби"

12 април 2021
social
Снимка от facebook

Драмата за жена, която живее във ван в САЩ след финансовата криза, "Земя на номади", спечели в топ категориите на наградите БАФТА. Лентата получи отличието за най-добър филм, за най-добра актриса в главна роля за Frances McDormand и за най-добър режисьор. По този начин Chloe Zhao стана едва втората жена в 53-годишната история на наградите БАФТА, която печели в режисьорската категория.

Сър Anthony Hopkins спечели трофея за най-добър актьор за "Бащата", 27 години след последната си БАФТА. 83-годишният Hopkins е най-възрастният носител на наградата. Той сподели, че не следил церемонията, а разбрал, че е спечелил, когато чул възторжени викове в съседната стая в дома си. "Седях си тук и рисувах, когато чух възгласи от съседната стая... Помислих си, че гледат футбол. Тогава дойдоха и ми казаха, че съм спечелил", разказа актьорът.

Повечето от победителите проследиха на живо церемонията онлайн от домовете си. Никой от номинираните не присъстваше в залата "Роял Албърт Хол", откъдето се излъчваше събитието, съобразно противоепидемичните мерки във Великобритания.

Zhao, която е родена в Китай и живее в САЩ, спомена в речта си обучението си в Обединеното кралство: "Мисля че направих много горд преподавателя ми в колежа "Брайтън".

Нейната победа стана факт 11 години след като Kathryn Bigelow стана първата жена, избрана за най-добър режисьор за филма "The Hurt Locker". Zhao е първата цветнокожа, която получава трофея.

Британецът Daniel Kaluuya спечели в категорията за актьор в поддържаща роля за участието му в "Юда и Черният месия".

Обстановката разведри южнокорейската актриса Youn Yuh-Jung, която спечели за поддържаща роля във филма "Минари". в същата категория беше номинирана и българката Мария Бакалова за "Борат 2". 73-годишната корейка държа очарователна реч на развален английски и разсмя водещия и всички на линия в този момент с репликата, че всяка награда е значима, но тази особено много, защото се присъжда от британците, които се славят като големи сноби. Тя обясни, че да бъде призната за добра актриса от такива хора е голяма чест. 

Наградата за най-добър британски филм отиде при "Момиче с потенциал". Неговата създателка и режисьор Emerald Fennell спечели и отличието за оригинален сценарий. Тя е известна на зрителите с ролята на Камила Паркър-Боул в сериала "Короната".

Церемонията започна с отдаване на почит към принц Филип, херцог на Единбург и съпруг на кралица Елизабет II, който през 1959 г. става първият председател на Британската академия за кино и телевизия.

Тази година наградите БАФТА се проведоха с два месеца закъснение заради пандемията и две седмици преди края на сезона на филмовите награди, чиято кулминация са наградите "Оскар".

Новини