Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
"Зимата е тук" и носи емоционални моменти
"Зимата е тук" и носи емоционални моменти Понеделник, 15.04.2019 г., 09:00 ч. Излъчиха първия епизод от последния сезон на най-гледания сериал в света "Игра на тронове"

Ако сте фенове на "Игра на тронове" и не искате да си развалите удоволствието от гледането на последния осми сезон, то вероятно е по-добре да избягвате социалните мрежи в следващите дни. Само ще споменем, че както беше загатнато и в трейлърите, първият епизод беше белязан от събирания на някои герои, като най-емоционалните от тях беше на Аря Старк и Джон Сноу. За последно двамата имаха обща сцена в началото на първи сезон. Но това е всичко, което ще издадем. 

Най-скъпият, най-гледаният, най-пиратстваният, най-награждаваният сериал - тази нощ в 186 страни по света беше излъчен първият епизод от финала на фентъзи сагата по романите на Джордж Р.Р. Мартин "Песен за Огън и Лед".

Излъчвана от 2011 г., поредицата с всеки следващ сезон "съблазнява" все повече и повече зрители. "Игра на тронове" става най-гледаният сериал на HBO за 2014 г., детронирайки досегашния рекордьор на телевизията "Семейство Сопрано". Последният епизод от седмия сезон е проследен от 16,5 милиона зрители в САЩ - абсолютен рекорд за телевизионна поредица.

Забележителни цифри съпътстват сериала, където и да се излъчва. Ако се вземе предвид пиратската дейност, седмият сезон на "Игра на тронове" е отбелязал над 1 милиард нелегални гледания.

Осмият и последен сезон беше анонсиран като най-скъп в историята на поредицата с бюджет от 15 милиона долара на епизод или общо 90 милиона долара за шестте епизода. Само хонорарите на петимата основни персонажи възлизат на 1,1 милиона долара на епизод.

Инвестициите обаче си струват - според в. "Ню Йорк таймс" франчайзът носи 1 милиард долара годишно на телевизия HBO. "Игра на тронове" е и най-награждаваната телевизионна поредица на наградите "Еми" с общо 38 отличия.

Местата, където е сниман сериалът - около 30 по света, бързо се превръщат в туристически дестинации със съответните икономически ползи. Дубровник в Хърватия дори наложи лимит на посетителите заради огромния наплив.

На голяма популярност се радват и имената на основните персонажи в "Игра на тронове". Във Великобритания Аря е в Топ 20 на най-популярните имена за бебета за 2017 г. В САЩ името Халееси - на титлата на Денерис Таргариен, влезе в Топ 1000 през 2014 г., като през 2017 г. с него се сдобиват 466 новородени момиченца. Франция приветства своята първа Халееси през 2013 г. Днес момиченцата с това име в страната са 77, а кръстените Денерис - 80.

Сред известните почитателите на сериала "Игра на тронове" е бившият президент на САЩ Барак Обама. Настоящият държавен глава Доналд Тръмп често перифразира популярната реплика "Зимата идва", публикувайки в Туитър посланията "Санкциите идват" по отношение на Иран и "Стената идва" по отношение на предложената преграда на границата с Мексико.

Коментари