Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
146 години от смъртта на Васил Левски
146 години от смъртта на Васил Левски
146 години от смъртта на Васил Левски Вторник, 19.02.2019 г., 09:00 ч. В цялата страна ще има възпоменателни церемонии

146-ата годишнина от смъртта на Васил Левски ще бъде отбелязана днес в различни градове на страната. Има разминаване между датата на смъртта на Левски - 18-и февруари, когато тя се отбелязва в редица градове, включително и в родното му Карлово, и почитането на кончината му в по-голямата част от страната - 19-и февруари. Според историците става дума за грешка при преминаването от Юлианския към Григорианския календар. Левски е обесен на 6 февруари 1873 г., когато действа старият стил на календара.

Васил Иванов Кунчев, станал известен като Левски и Апостола на свободата, е обесен на 18 февруари 1873 г. в околностите на София. Той е заловен от турската полиция на 26 декември 1872 г. до Къкринското ханче (източно от Ловеч), като все още има спорове дали е бил предаден, или това става случайно.

Днес различни възпоменателни церемонии ще има в цялата страна. Най-мащабни ще са те в София, където е обесен, и в родния му град Карлово. По-традиция на Къкринското ханче ще бъде разиграно залавянето на Апостола.

В София в 17:00 часа в храм "Света София" ще се проведе Архиерейска панихида в памет Васил Левски. Тя ще бъде последвана от традиционното литийно шествие от храма до паметника на Васил Левски. Там ще се състои възпоменателна церемония, на която ще присъстват президентът Румен Радев и редица официални лица.

В родния град на Апостола - Карлово, снощи се състоя възпоменателна церемония. Да се преклонят пред подвига и делото на Левски на едноименния площад, на който се извисява паметника на Апостола, дойдоха много жители и гости на Карлово, реч произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова. Проявите, посветени на 146-та годишнина от гибелта на Апостола продължават и днес. В църквата "Света Богородица" в Карлово, където е служил като дякон, ще бъдат отслужени архиерейска света литургия и панихида. На едноименния площад ще се състои митинг поклонение, който ще завърши с поднасяне на гирлянд, венци и цветя пред паметника на Апостола. Поклонението ще продължи с шествие до Националния музей "Васил Левски". Вечерта ще се състои и спектакълът Великденско вино на читалищния театър „Елена Снежина".

С поклонение пред паметника на Левски на централната алея на Бунарджика Пловдив ще почете 146-та годишнина от гибелта на Апостола. Слово ще произнесе Христо Христов от Общинския комитет „Васил Левски“. В церемонията ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членове на Общинския комитет „Васил Левски” - Пловдив и Комитет „Родолюбие”. Преди това в църквата „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида.

Коментари