Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
500 души тръгват по стъпките на Алеко с приятел
500 души тръгват по стъпките на Алеко с приятел
Снимка: pixabay.com
500 души тръгват по стъпките на Алеко с приятел Събота, 05.10.2019 г., 08:25 ч. Ще се проведе и детски преход от хижа Алеко до Черни връх

През 1889 г. Алеко Константинов съвместно с Никола Тантилов предприемат поход из полите на Витоша и за първи път изкачват Черни връх. С този подвиг се поставя началото на организираните туристически излети от София до Черни връх.

Днес 500 участника в над 140 тима ще участват в единственото по рода си отборно планинско състезание със социален характер - “По стъпките на Алеко с приятел”.

Отборите са с от двама до десет участника в две категории – “Семейство” и “Приятели”. Те избират между два варианта на дистанцията – къса от 14 км от с. Железница до Черни връх; и дълга от 28 км, която след Черни връх продължава до Владая. Повечето от отборите са предпочели по-краткия маршрут.

40 участника ще се включат и в специалната инициатива “Ела и Ти по стъпките на Алеко с приятел” - адаптирани игри за хората с увреждания със състезателен характер. Те ще се проведат от 11.00 часа пред читалището в с. Владая.

Паралелно със състезанието ще се проведе и детски преход от хижа Алеко до Черни връх. Най-малките туристи ще бъдат придружавани от родителите си, а за групата ще се грижат и професионални водачи. За да бъде преживяването още по-полезно и приятно, на място децата ще могат да участват в беседа за Апостола на Свободата с авторите на популярната книга за деца “Разкажи ми за Левски” – Райчин Генов и Ивайло Кючуков.

Инициативата се провежда за втори път и се организира от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство със Столична община, Природен парк “Витоша”, Фондация „София – европейска столица на спорта” и фондация за аутдор занимания за хора с увреждания “Ела и ти”.

Коментари