51 години по-късно Elton John научи историята зад "Rocket Man"

22 март 2023
Elton John
Снимка от БГНЕС

Сър Elton John останаl изненадан, когато научил истинската история зад своя хит от 1972 г. “Rocket Man”.

Легендарният музикант и съавтора на песента Bernie Taupin дадоха интервю, в което става ясно, че британският певец не знае какво е провокирало създаването на парчето. 

John и Taupin се срещат през 1967 г., когато и двамата отговарят на обява за писане на песни. 5 години по-късно двамата издават първата си съвместна творба - “Rocket Man”.

“Мисля че “Rocket Man” беше нашият първи запис номер 1 и беше в албума “Honky Chateau”. Беше доста лесно да се напише мелодия за песента, защото тя беше за Космоса, което я прави една доста “просторна” песен”, казва сър Elton в интервюто.

Тогава Taupin обяснява от какво се е вдъхновил, когато е писал песента и в този момент разбира, че John не е знаел истинското значение на собствения си хит. 

“Всъщност песента беше вдъхновена от Рей Бредбъри и неговата книга с кратки научно-фантастични разкази “Илюстрираният човек”. В нея има история озаглавена “The Rocket Man”, която разказва как някога в бъдещето астронавт ще бъде съвсем обикновена професия… и аз донякъде взех тази идея и работих с нея”. 

На този разказ Elton отговаря:

“Знаеш ли, че никога не съм знаел за това…”. 

“Rocket Man” има двойно платинен статус и е вписана в списъка с 500 най-велики песни в историята, съставен от сп. Rolling Stone. 

Elton John и в момента продължава с концертите от прощалното си турне “Farewell Yellow Brick Road”, което стартира в Северна Америка през 2018 г. Още преди финала обиколката вече получи титлата “най-печелившо музикално турне в историята”, с приходи до момента от над 664 милиона британски лири. 

В рамките на турнето Elton John ще бъде хедлайнер на тазгодишния фестивал “Гластънбъри”. Това ще бъде и последната му музикална изява пред британската публика.

Новини