8 категории отпадат от излъчването на наградите "Оскар"

Целта е да се съкрати церемонията и да се вдигне рейтинга

23 Февруари 2022
social
Снимка от БТА

8 категории на наградите "Оскар" няма да бъдат представени на живо. Вместо това те ще бъдат раздадени извън ефир един час преди началото на живото предаване на церемонията, а само речите на победителите ще бъдат вместени в излъчването. Това обявиха от Американската киноакадемия.

Категориите, които остават извън телевизионната програма, са късометражен документален филм, филмов монтаж, грим/прически, оригинална музика, дизайн на продукция, късометражен анимационен филм, късометражен игрален филм и звук.

Целта на решението е телевизионната церемония да бъде по-кратка, а надеждата е така да се увеличи зрителският интерес, който през последните години спада непрекъснато. Миналата година най-важната наградна вечер в света на киното отбеляза рекордно нисък рейтинг.

Решението за отпадането на категориите от живото предаване предизвика вълна от недоволство. Потребители в интернет изтъкнаха, че това е обида за квалифицираните техници и други професионалисти, които са работили упорито и имат не по-малък принос към заслужилите продукции.

94-ата церемония по връчването на наградите "Оскар" ще се проведе на 27-и март в емблематичния "Долби Тиатър" в Лос Анджелис.

Новини