Adele официално е кралицата на наградите БРИТ

Звездата спечели три от четирите си номинации

09 Февруари 2022
social
Снимка от БТА

В Лондон бяха раздадени Британските музикални награди. Церемонията се проведе на живо в пълния си блясък, с публика и много музикални гости. Водещ беше комикът Mo Gilligan. 

Тази година организаторите промениха правилата, като обявиха, че наградите ще се връчват в полово неутрални категории. Бяха добавени и четири нови жанрови категории - Alternative/Rock Act, Hip-Hop/Grime/Rap Act, Dance Act и Pop/R’N’B Act.

Големите победители на вечерта бяха Adele и рап изпълнителката Little Simz. 

Adele беше провъзгласена за кралица на Британските музикални награди, след като спечели в 3 от 4 категории, в които беше номинирана. Мегазвездата получи статуетките за песен на годината за “Easy On Me”, артист на годината и най-добър албум за “30”, с който тя се завърна триумфално след почти шест години отсъствие.

Adele-14-1.jpgAdele-17.jpg

Певицата поднесе и елегантно изпълнение на песента “I Drink Wine”, седнала върху пиано на сцената, със златиста рокля. При получаването на голямата награда за албум на годината, тя посвети отличието на сина си. 

Adele-18.jpg

Adele-24-1.jpg

Little Simz спечели наградата за най-добър нов артист и се качи на сцената с майка си. 

Olivia-Rodrigo-2_2.jpg

Ed Sheeran, който също като Adele имаше 4 номинации, си тръгна само с почетна статуетка за автор на песни на годината, но пък за сметка на това имаше две музикални изпълнения на сцената, а сред публиката беше и съпругата му Cherry. 

Ed-Sheeran-2.jpg

LittleSimz.jpg

В категорията за алтърнатив/рок победителят е Sam Fender. Отличието за хип-хоп/грайм/рап отиде при Dave, Becky Hill с голямо вълнение грабна статуетката за денс музика, а Dua Lipa спечели БРИТ за поп/ар-енд-би изпълнител. Последната е единствената категория, в която Adele не победи. 

Becky-Hill.jpg

Британска група на годината е Wolf Alice, а “Изгряваща звезда” е Holly Humberstone. 

В международните категории Billie Eilish беше избрана за артист на годината, Silk Sonic в състав Bruno Mars и Anderson .Paak взеха отличието за група, а от общо 14 номинирани парчета “Good 4 U” на Olivia Rodrigo заслужи статуетката за песен на годината. 

Olivia-Rodrigo.jpg

Olivia-Rodrigo-2.jpg

Певицата Anne-Marie претърпя лек инцидент. Звездата слизаше по стълбите от платформа за изпълнението си, но падна лошо и камерите ясно уловиха неприятното огъване на глезена ѝ. Тя обаче не позволи това да развали вечерта и продължи изявата като професионалист. По-късно в социалните мрежи коментира "И без това не ми трябваше левият ми глезен". 

Anne-Marie.jpg

Тази година Британските музикални награди излъчиха най-големия брой номинирани жени от повече от десетилетие. В 13-те категории бяха записани 18 дами или женски състави. Най-много изпълнителки са номинирани през 2010 г. - общо 22. 

Новини